Gastronomija

Jabuke se "ne slažu" sa ostalim vrstama voća, posebno tropskim i mediteranskim. Razlog za to je etilen, koji se nalazi u jabukama, a utiče na sazrevanje voća.

Ako ostavite jabuku da neko vreme stoji pored banane, ova će veoma brzo da pocrni. Slično će se desiti i sa kivijem, mangom ili dinjom. Voće će brzo da prezri i propadne.

Prema rečima bečkog stručnjaka za ishranu, profesora Hademara Bankhofera, i kod čuvanja povrća treba voditi računa. Papriku, krastavac, tikvice, patlidžan i paradajz ne treba kupovati na veliko i stavljati u frižider.

Ova vrsta povrća ne voli hladno i u takvim uslovima ne razvija svoju specifičnu aromu. Aromu dobija tek na sobnoj temperaturi. Paradajz, na primer, u frižideru može da razvije veoma neprijatan ukus.

Profesor Bankhofer savetuje i da se povrće ne kuva predugo.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)