Čini se da je prolećni umor učinio svoje, te se tako većina ljudi u poslednje vreme oseća bezvoljno i umorno. Iako ste odspavali nekoliko sati, ne osećate se odmorno i energije vam manjka više nego ikad.

Nutricionista otkriva namirnicu koja će vas "podići" u sekundi, a reč je o voću.

Kako navodi Klinika Klivlend, voće sadrži ugljene hidrate, koji predstavljaju esencijalni makronutrijent koji vaš probavni sistem razgrađuje u glukozu kako biste imali energiju za funkcionisanje tokom dana. Vaša krv apsorbuje glukozu i koristi je kao energiju za "napajanje tela".

"Ugljeni hidrati su prvi izvor goriva za telo. Šećer posebno brzo isporučuje energiju našim stanicama. Umesto da se okrenete slatkišima ili bombonama, iskoristite snagu šećera iz voća", rekla je nutrucionista Moli Hembri.

Ona ističe da je najbolja voćka za podizanje energijejabuka srednje veličine. Izvrsne su za zdravlje creva, pomažu pri mršavljenju i kod upala, a jačaju imunitet.

Prema "Harvard School of Public Health", jedna jabuka sadrži oko 95 kalorija. Takođe nema ni gram masti, a sadrži i 1 gram proteina, 25 grama ugljenih hidrata, 19 grama prirodnih šećera i 3 grama vlakana.

Jabuke su bogate vlaknima, sadrže puno vitamina C, koji blagotvorno deluje na infekcije i zaceljivanje rana.

(MONDO)