Dan se bliži kraju, a ako ste iskoristili lepo vreme za roštiljanje u prirodi, do sada ste već verovatno završili sa ručkom. A to znači da sledi manje zabavan deo - mukotrpno čišćenje roštilja...

Postoji nekoliko efikasnih načina da sa rešetki uklonite zagorele masnoće i ostatke mesa, a evo i koji su to...

Sirće

Sirće, univerzalno sredstvo za čišćenje će vam pomoći da što lakše operete roštilj. Pola litre pomešajte sa istom količinom vode i mešavinom poprskajte masnu rešetku. Ostavite da deluje 10-ak minuta. Ukoliko je roštilj baš zaprljan, možete da koristite samo sirće, bez razblaživanja vodom. 

Natopljene novine

Kada se roštilj mao prohladio, prekrijte ga novinama natopljenim vodom. Prekrijte sa još suvih novina i ostavite da se tako lepo potpari, još otprilike pola sata. Toplota u reakciji s vlažnim novinama će stvoriti paru koja će otopiti masnoće. 

Crni luk

Postoji još jedna caka koju možete da primenite dok je roštilj još uvek vreo. Istrljajte rešetke polovinom glavice crvog luka. Zalepljeni ostaci hrane će se lakše odstraniti.

Pivo

Još jedan neočekivan trik je upotreba piva. Dok je roštilj još vreo, zalijte rešetku pivom. Pojaviće se reakcija alkohola i vrelog metala koja će olakšati pranje rešetke.

MONDO