Kisele tečnosti, odnosno one u kojima se kiseli povrće za zimnicu (kao što je rasol) i koje se u Srbiji odvajkada preporučuju kao "lek" nakon preterane upotrebe alkohola, samo pojačavaju mamurluk i glavobolju. Takođe, treba biti oprezan i sa kiselim krastavcima i kupusom kada pokušavate da se izlečite od prekomerne količine alkohola, upozoravaju stručnjaci.
Oni napominju i da ne postoje bezbedne doze alkohola, jer neurotoksin štetno deluje na celo telo. Pa tako domaći "lekovi" za mamurluk ne samo da nisu efikasni, već mogu biti i opasni.
Ovi napici, poput rasola, deluju na proces razgradnje alkohola. Kada etilen oksidira, javlja se acetaldehid, odnosno jedinjenje za koje se tvrdi da je uzrok mamurluka. Zbog toga, takve tečnosti samo pogoršavaju negativne posledice alkoholisanja.
Još jedan razlog zašto se ove tečnosti iz turšije ne preporučuju nakon unosa veće količine alkohola jeste potencijalna hipertenzija. Po pravilu, one su pune soli koje inače podižu krvni pritisak. Stručnjaci upozoravaju da je vrlo moguća i tahikardija. Opasnost koju nosi preterana upotreba alkohola jeste i dehiratacija, jer je poznato i da ovo piće deluje kao diuretik i pomaže da se izbace tečnosti iz organizma.
Ako ste preterali sa alkoholom, najbolji način da se oporavite jeste da unosite mineralnu vodu koja će povratiti kiselo-baznu ravnotežu u organizmu. Pomaže i ako se tuširate naizmenično toplom i hladnom vodom, šetate na svežem vazduhu, a važno je i da se dobro naspavate.
MONDO
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Putin je zbog ovog oružja naredio napad hipersoničnom raketom: Ubijen važan ruski general i 500 Severnokorejaca
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina