Gastronomija

Luksuzna knjiga "Čokolada" svojim dizajnom podseća na veliku čokoladu: srebrne korice poput pravog staniola u koji se uvijaju table ove poslastice od kakaa, mami i na čitanje i da grickanje.

Uz pregršt kvalitetnih fotografija knjiga donosi i interesantnih podatake o čokoladi, njenoj istoriji, hranljivim sastojcima, proizvodnji, priče o poznatim istorijskim ličnositma koje su volele čokoladu.

Tu su i recpeti čokoladnih torti, kolača i napitaka. A, verovali ili ne, u ovoj knjizi ćete pronaći i recepte za slana jela sa čokoladom!

Knjiga će biti predstavljena u petak 5. marta, u 18h u knjižari i klubu "Plato Books".

Dođite obavezno - osim knjige, čekaju vas i prave čokolade, naravno.

Čokoladne krofne

Potrebno:

- 100 g butera
- 1 šipka vanile
- 75 g šećera
- 2 jajeta
- 300 g brašna
- 1 kafena kašičica suvog kvasca
- 5 dl mleka

Priprema:

Istopite buter na mlakoj temperaturi i pustite ga da se ohladi. Prerežite mahunu vanile po dužini, vrhom noža izvadite crna zrnca iz mahune.

U jednoj posudi izmutite šećer i jaja. Dodajte brašno i suvi kvasac. Postepeno dodajte mleko da biste dobili relativno tečno testo.

Najzad, dodajte buter i zrna od vanile. Stavite krofne da se peku. Poslužite ih dok su tople, sa nekim od čokoladnih preliva ili im dodajte svežeg šlaga pomešanog sa malo kakaa.

(MONDO)