Stručnjaci preporučuju zdraviju ishranu i više fizičkih aktivnosti, a te preporuke podstiču mnoge da se, kada je u pitanju ishrana, vrate daleko nazad - u vreme naših praistorijskih predaka.
Broj debelih osoba širom sveta raste, kao i onih koji zbog gojaznosti boluju od srčanih oboljenjenja, dijabetesa, kancera....
Stručnjaci preporučuju zdraviju ishranu i više fizičkih aktivnosti, a te preporuke podstiču mnoge Amerikance da se, kada je u pitanju ishrana, vrate daleko nazad - u vreme naših praistorijskih predaka.
Jedan advokat iz Vašingtona kaže da se nikad nije bolje osećao, dobro spava, ne oboljeva... a razlog su dijeta i vežbanje.
Već dve godine on primenjuje paleo-ishranu - konzumiranje hemijski neobrađene prirodne hrane: posno meso, orasi i semenke, voće, povrće, hrane bez aditiva, bez šećera, ali i bez mleka i mahunarki ili žitarica.
On u svoj organizam ne unosi ništa što je hemijski obrađeno i upakovano.
Mnoga jela paleo-dijete izvučena su iz knjige "Omega Diet" Artemis Simopoulus, autorke koja tvrdi da su genohromozomi današnjeg čoveka u suštini isti kao kod praistorijskog pretka, dok je, naravno, ishrana radikalno drugačija.
Simopoulus se ograđuje od "paleo-dijeta čistunaca" koji odbacuju i mleko i žitarice i ukazuje na razvijenu sposobnost ljudi prilagođavanju.
"Sposobnost prilagođavanja je ono što nas je očuvalo", kaže ona i dodaje da su prekomerne količine šećera, aditiva, crvenog mesa i obrađene hrane u današnjoj ishrani problematične, odnosno da im se ljudski organizam ipak ne može prilagoditi.
Ishrana takvom vrstom hrane rezultira gojaznošću, visokim krvnim pritiskom, srčanim i kancerogenim oboljenjima.
Zato, jedite više voća, povrća, ribe, odrecite se masnoća, običnog šećera i soli.
(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)
Stručnjaci preporučuju zdraviju ishranu i više fizičkih aktivnosti, a te preporuke podstiču mnoge Amerikance da se, kada je u pitanju ishrana, vrate daleko nazad - u vreme naših praistorijskih predaka.
Jedan advokat iz Vašingtona kaže da se nikad nije bolje osećao, dobro spava, ne oboljeva... a razlog su dijeta i vežbanje.
Već dve godine on primenjuje paleo-ishranu - konzumiranje hemijski neobrađene prirodne hrane: posno meso, orasi i semenke, voće, povrće, hrane bez aditiva, bez šećera, ali i bez mleka i mahunarki ili žitarica.
On u svoj organizam ne unosi ništa što je hemijski obrađeno i upakovano.
Mnoga jela paleo-dijete izvučena su iz knjige "Omega Diet" Artemis Simopoulus, autorke koja tvrdi da su genohromozomi današnjeg čoveka u suštini isti kao kod praistorijskog pretka, dok je, naravno, ishrana radikalno drugačija.
Simopoulus se ograđuje od "paleo-dijeta čistunaca" koji odbacuju i mleko i žitarice i ukazuje na razvijenu sposobnost ljudi prilagođavanju.
"Sposobnost prilagođavanja je ono što nas je očuvalo", kaže ona i dodaje da su prekomerne količine šećera, aditiva, crvenog mesa i obrađene hrane u današnjoj ishrani problematične, odnosno da im se ljudski organizam ipak ne može prilagoditi.
Ishrana takvom vrstom hrane rezultira gojaznošću, visokim krvnim pritiskom, srčanim i kancerogenim oboljenjima.
Zato, jedite više voća, povrća, ribe, odrecite se masnoća, običnog šećera i soli.
(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)