Priznajte, da li ste ikada u svom životu pročitali deklaraciju sladoleda? Čini se da danas to rade inspekcije, dok mi biramo da li ćemo pojesti "vodeni" ili "mlečni".

S obzirom na to da gotovo niko ne obraća pažnju na podatke koji se nalaze na ambalaži, postavlja se pitanje da li stvarno jedemo sladoled ili nešto sasvim drugo?

Iako su se sladoledi nekada pravili isključivo od mleka, jaja i maslaca, danas to nije slučaj. Prema Pravilniku o kvalitetu proizvoda od mleka i starter kultura, postoji čak pet različitih vrsta smrznutih deserta. To su krem sladoled, mlečni sladoled, sladoled, smrznuti voćni i smrznuti aromatizovani desert.

Smrznuti voćni i smrznuti aromatizovani deserti, koje najčešće nazivamo "vodenim" sladoledima, prave se od vode, šećera i različitih aroma, dok "krem sladoledi" imaju najveći procenat mlečne masti.

"Moguće je da je mlečna mast nešto skuplja, pa je taj proizvod u tom smislu i kvalitetniji u smislu dostupnosti, ali to što je biljna mast iskorišćena, nije neminovno znak lošeg kvaliteta", objašnjava profesorka Mirjana Rajilić Stojanović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Koliko su sladoledi zdravi?

Kontrola kvaliteta sladoleda je tokom leta povećana, a stručnjaci ističu da svi sladoledi koji su na tržištu, ispunjavaju kriterijuma kvaliteta.

"Po mesečnim planovima kontrole, obilaze se ili poslastičarnice ili šetališta gde su frižideri sa izloženim sladoledima. Takođe, objekti za proizvodnju i promet sladoleda su u ovim mesecima u planovima inspekcije", kaže Ljiljana Ivanjac iz Uprave za veterinu.

Iako su potpuno bezbedni za upotrebu, industrijski sladoledi nisu najzdraviji, upozoravaju nutricionisti, jer svi sadrže emulgatore, veštačke boje i arome, stabilizatore i konzervanse.

(MONDO/RTS)