Gosti u kafiću "Manuš", po plaćanju računa besplatno proveravaju nivo alkohola u krvi i na osnovu rezultata odlučuju da li će za volan ili pešice.
Koliko smete da popijete pre nego što sednete za volan, koliko vremena mora da protekne od poslednje čašice, može li se alkometar prevariti? Većinu odgovora možete dobiti tek pri susretu sa patrolom saobraćajne policije.
Zato je Saša Mitić, vlasnik beogradskog kafića "Manuš", rešio da klijentelu poštedi nepotrebnog stresa. Pored piva, vina, rakije, vinjaka i drugih pića, mušterijama nudi i besplatnu proveru nivoa "zagrejanosti". Kada obave kafansku odiseju, plate račun i krenu kući, kraj fiskalne kase čeka ih i lični digitalni alkometar.
"Manouche", ili po srpski "Manuš", nije stecište lokalnih pijanaca sa pozamašnim stažom. Naprotiv. Reč je o prijatnom, kulturnom mestu. Ono što ga izdvaja od sličnih je upravo ta spravica.
"Želeo sam da alkometar služi upravo onome što mu je i svrha, da svako može da proveri stanje pre nego što sedne za volan", kaže ze "Press" Saša i dodaje da ova ideja i nije originalna, jer sličnu mogućnost nude i mnoge kafane širom Evrope.
"Međutim, mušterije kao da sve češće dolaze samo zbog toga. Duvaju posle svakog popijenog pića, beleže, proveravaju, ponekad se i čude. Mnogi uvežbavaju i samo duvanje, verujući da tehnikom disanja mogu da ga prevare."
Međutim, urbana legenda o 'pravilnom' duvanju nije tačna! Ma koliko se trudili, duvali jako ili sporo, ispirali vodom usta i pokušavali druge šeme i kombinacije, tehnologija je neumoljiva.
Prva provera i prvi as - na ekranu se pojavljuje rezultat od 0,2 promila. Nakon jednog vinjka "na eks" i pauze od 15 minuta, koliko je potrebno da bi aparat pokazao tačan rezultat, na ekranu piše - 0,65. Ili, prevedeno na jezik koji prosečni Srbin mnogo bolje razume, 6.000 do 20.000 dinara novčane kazne, šest kaznenih poena i isključenje iz saobraćaja!
Sloba i Miloš, stalni gosti kafića ili, bolje rečeno, stručni saradnici koji se ovom tematikom mnogo duže bavem kažu da nakon četiri vinjaka za manje od dva sata, može da se očekuje rezultat od 1,3 promila.
Kada je dunuo Sloba, koji je pre toga navodno popio samo dva piva, umesto brojki na pocrvenelom ekranu se pokazuje samo reč "haj" (high)?!
"To znači da si prevršio svaku meru!", objašnjava Saša. "Nemoguće! Jeste, popio sam dva ili tri piva, možda četiri, ali više od pet-šes' sigurno nije bilo!", buni se Sloba.
I na kraju, aparat je testirala jedna plavuša, inače stalno zaposlena u kafiću, koja kaže da uopšte ne pije.
"Baš zato!", hrabrili su je ostali prisutni želeći da konačno vide i onaj najpoželjniji rezultat - 0,00. Nažalost, nije im se dalo. Već prvo duvanje pokazalo je da u krvi ima 0,20 promila.
"Mora da je neka greška!", branila se devojka, ali greške, po svemu sudeći, nema. Alkoholna isparenja u kafiću su velika, pa nije isključeno da i to utiče na konačni rezultat.
Može da se upotrebi i obična cevčica za sok, a zanimljivo je da ni sam aparat ne može da radi bez alkohola!
Na zadnjem delu je smešten sunđer koji se najmanje jedanput mesečno ili posle tristotog korišćenja mora natopiti sa dve-tri kapi crnog ili belog vina.
(MONDO)
Zato je Saša Mitić, vlasnik beogradskog kafića "Manuš", rešio da klijentelu poštedi nepotrebnog stresa. Pored piva, vina, rakije, vinjaka i drugih pića, mušterijama nudi i besplatnu proveru nivoa "zagrejanosti". Kada obave kafansku odiseju, plate račun i krenu kući, kraj fiskalne kase čeka ih i lični digitalni alkometar.
"Manouche", ili po srpski "Manuš", nije stecište lokalnih pijanaca sa pozamašnim stažom. Naprotiv. Reč je o prijatnom, kulturnom mestu. Ono što ga izdvaja od sličnih je upravo ta spravica.
"Želeo sam da alkometar služi upravo onome što mu je i svrha, da svako može da proveri stanje pre nego što sedne za volan", kaže ze "Press" Saša i dodaje da ova ideja i nije originalna, jer sličnu mogućnost nude i mnoge kafane širom Evrope.
"Međutim, mušterije kao da sve češće dolaze samo zbog toga. Duvaju posle svakog popijenog pića, beleže, proveravaju, ponekad se i čude. Mnogi uvežbavaju i samo duvanje, verujući da tehnikom disanja mogu da ga prevare."
Međutim, urbana legenda o 'pravilnom' duvanju nije tačna! Ma koliko se trudili, duvali jako ili sporo, ispirali vodom usta i pokušavali druge šeme i kombinacije, tehnologija je neumoljiva.
Eksperiment
Radi eksperimenta novinar lista "Press" popio je jedno pivo računajući da će pauza od tri sata i obilan doručak izbrisati svaki trag alkohola, ali nije tako bilo.Prva provera i prvi as - na ekranu se pojavljuje rezultat od 0,2 promila. Nakon jednog vinjka "na eks" i pauze od 15 minuta, koliko je potrebno da bi aparat pokazao tačan rezultat, na ekranu piše - 0,65. Ili, prevedeno na jezik koji prosečni Srbin mnogo bolje razume, 6.000 do 20.000 dinara novčane kazne, šest kaznenih poena i isključenje iz saobraćaja!
Sloba i Miloš, stalni gosti kafića ili, bolje rečeno, stručni saradnici koji se ovom tematikom mnogo duže bavem kažu da nakon četiri vinjaka za manje od dva sata, može da se očekuje rezultat od 1,3 promila.
Kada je dunuo Sloba, koji je pre toga navodno popio samo dva piva, umesto brojki na pocrvenelom ekranu se pokazuje samo reč "haj" (high)?!
"To znači da si prevršio svaku meru!", objašnjava Saša. "Nemoguće! Jeste, popio sam dva ili tri piva, možda četiri, ali više od pet-šes' sigurno nije bilo!", buni se Sloba.
I na kraju, aparat je testirala jedna plavuša, inače stalno zaposlena u kafiću, koja kaže da uopšte ne pije.
"Baš zato!", hrabrili su je ostali prisutni želeći da konačno vide i onaj najpoželjniji rezultat - 0,00. Nažalost, nije im se dalo. Već prvo duvanje pokazalo je da u krvi ima 0,20 promila.
"Mora da je neka greška!", branila se devojka, ali greške, po svemu sudeći, nema. Alkoholna isparenja u kafiću su velika, pa nije isključeno da i to utiče na konačni rezultat.
Aparat radi na vino
Mitić je digitalni alkometar nabavio u Češkoj, a cena mu je oko 80 evra. Ima veličinu mobilnog telefona i za svaku proveru se koristi posebna cevka.Može da se upotrebi i obična cevčica za sok, a zanimljivo je da ni sam aparat ne može da radi bez alkohola!
Na zadnjem delu je smešten sunđer koji se najmanje jedanput mesečno ili posle tristotog korišćenja mora natopiti sa dve-tri kapi crnog ili belog vina.
(MONDO)