Prirodni sladoled treba da se sastoji od mlečne masti, mleka i (voćnog) šećera, ističu stručnjaci!

Leti svi volimo da se rashladimo sladoledom, ali nisu sve vrste ovog osveženja zdrave. Većina se, nažalost, ne pravi od prirodnih sastojaka, već od veštačkih aditiva i pojačivača ukusa koji ovu poslasticu pretvaraju praktično u "hemijsku bombu".

Prema rečima stručnjaka, veliki broj proizvođača sladoleda štedi na materijelu, pa umesto punomasnih mlečnih proizvoda i voćnog šećera koriste  jefinije sastojke. Pa tako, mlečnu mast zamenjuju biljnom, kravlje mleko onim u prahu, a biljni šećer jeftinijom varijantom.

Koji je najštetniji?

Da bi se poboljšao ukus i rok trajanja sladoleda koriste se razni aditivi, od kojih su najpopularniji konzervansi i pojačivači ukusa, upozoravaju nutricionisti i dodaju da tako za finalni proizvod umesto  ukusne i zdrave poslastice, dobijemo "hemijsku bombu".

Zato uvek treba obratiti pažnju na sastav proizvoda, posebno ako birate desert za dete.

"nqajbolje, najzdravije i najbezopasnije po liniju i udravlje jeste da birate sladoled od prirodnih mlečnih proizvoda", savetuju nutricionisti.

Stručnjaci su napomenuli i da ako treba da birate između sladoleda koji je naprtravljen od zamene za mlečne masti oili onog koji zapravo predstavlja "voćni led" (napravljen od soka), uvek je bolje odabrati drugu opciju, jer je manje štetna za zdravlje i dece i odraslih.

MONDO