Uveliko ste uplatili letovanje sa porodicom i vreme za odlazak se približava. Slede pakovanja i detaljne pripreme. Svima ste već razglasili da putujete, ne obraćajući dovoljno pažnje da na taj način vaš dom može da postane laka meta lopovima.

Imajte u vidu da provalnik može da bude svako, čak i neko koga poznajete, od amatera pa sve do profesionalca. Pored toga što vam iz kuće mogu nestati dragocene stvari i nešto što ste godinama stvarali, takođe treba da imate na umu i ostale nezgodne situacije koje mogu da naprave materijanu štetu, poput požara ili poplave.

Leto je inače najprimamljiviji period za provale i krađe, a ovo su par preventivnih mera kako da zaštitite dom od potencijalnih lopova i osigurate kuću od iznenadnih situacija, kako biste mirne glave otputovali na zasluženi odmor.

1. Isključite sva moguća napajanja

Pre nego što krenete na put proverite da li ste pogasili sva svetla i električna napajanja, a kako biste bili potpuno bezbrižni najbolja opcija jeste da isključite osigurače.

Postoje određeni uređaji koji troše struju i kada se ne koriste. Osim što ćete na taj način uštedeti, takođe ćete sprečiti potencijalnu štetu koja može da nastane usled udara groma kod uređaja kao što su mašina za veš ili posuđe, televizor ili klima.

2. Obradite pažnju na vrata i prozore

Na prvi pogled izgleda neobično i čini se kao da ste u nekom filmu, ali ove cake su uvek dobrodošle ukoliko ne želite sebe da dovete u izdatke i dodatni stres.

Preporuka je da proverite sva moguća mesta u kući ili stanu kroz koja bi potencijalni provalnik mogao da uđe i dobro ih zatvorite. Nemojte da spuštate roletne i zavese do kraja i da sklanjate cveće sa terase ili prozora, jer je to prvi znak da niste kod kuće. Takođe, najstariji trik lopova za proveru da li ima nekog kod kuće jeste poziv na fiksni telefon. Obavezno ga isključite ili smanjite zvuk, jer ćete na taj način barem malo da zbunite provalnika.

3. Imajte osobu od poverenja

Još jedna od preporuka jeste da rezervne ključeve od kuće i poštanskog sandučeta ostavite rođaku, komšiji ili nekoj osobi od poverenja koja će redovno moći da obilazi vaš dom i proveri da li je sve u redu. Na taj način, uvek ćete imate uvid u to šta se dešava sa vašim domom.

4. Ne prikazujete skupe stvari i novac

Još jedan od saveta jeste da u domovima ne držite veću količinu novca, zlata i ostalih dragocenosti. Imajte u vidu, da i dok ste kod kuće ne prikazujete na vidnom mestu novac ili skupocene stvari, pogotovo ako vam po prvi put dolaze gosti ili majstori. Nikada ne možete da znate nečije skrivene namere.

5. Dobro obezdbedite vaš dom

Najčešća meta lopova su ulazna vrata. Najbolje rešenje jeste da ugradite kvalitetnu bravu sa dodatnom zaštitom, kao i protivprovalni alarm. Dok video nadzor psihoški najbolje deluje da provalnik odustane od namere ili mu dodatno oteža. Prema podacima profesionalnim provalnicima danas je potrebno svega 60 sekundi da obiju bravu, a više od 70 odsto u stan ili kuću ulaze kroz ulazna vrata.

Preventiva je uvek bila najbolji lek, zato nemojte da se plašite, već se dobro pripremite i bez dodatnih briga uživajte u letovanju sa prijateljima ili porodicom.

(MONDO)