"Jedna žlica Vegete i češanj češnjaka...". To su bili obavezni delovi recepata majstora kuhinje Steve Karapanđže, koji je u Beogradu promovisao knjigu.
Veliki majstor kuhinje koji je generacijama u bivšoj Jugoslaviji otkrivao svoje male tajne, Stevo Karapandža, mladim kuvarima savetuje da što više putuju i upijaju nova znanja.
"Školovanje koje završe ovde ili bilo gde, nije dovoljno. Moraju da putuju po svetu. To je prva stvar. Ne postoji ni jedan šef kuhinje u nekom boljem hotelu u Švajcarskoj, a da nije dve, tri godine radio u Bejrutu, dve, tri u Singapuru, upoznao se s azijskom kuhinjom. Posle kada se vrate, imaće jedan široki, mnogo drugačiji horizont o tome šta je gastronomija, a ne samo da zna ispeći bečku šniclu i misli da je kuvar", kaže za MONDO Stevo Karapandža.
Ova zvezda tadašnje Televizije Zagreb, čija se emisija emitovala svakog četvrtka pre TV Dnevnika, proteklih 15-ak godina proveo je u Švajcarskoj, gde sam sa suprugom vodi restoran. Sve sam kuva, dok ona sve nadzire i poslužuje. Supruga mu je pomogla i da napiše knjigu recepata čija je promocija povod za ponovni dolazak Karapandže u Beograd.
"Proputovao sam ceo svet. Nije bilo kontinenta gde nisam radio, probao, čak i neke stvari za koje danas pomislim: 'Auh, što sam bio mlad i lud'", kaže ovaj kuvar koji je u Hrvatskoj objavio četiri "kuharice".
Jedna od tih "ludih" stvari je japanska riba otrovna riba fugo, u čijem pripremanju i najmanja greška može biti fatalna.
Karapandža ne žali što je napustio Zagreb.
"Ja sam bio ostao u Zagrebu bez posla, tog momenta je meni naravno bilo teško. Napravio sam
najbolji mogući potez, otišao sam u Švajcarsku... počeli smo ispod nule, što se kaže, ali sada imamo svoj mir, radimo dan i noć da bismo preživeli, jer se tamo vrlo teško privređuje i samo familijarni restorani opstaju", kaže on.
Još par godina mu je ostalo do penzije, i onda se vraća kući, kaže Karapandža. Planira da penzionerske dane provede u Lovranu kraj Opatije.
"Prodali smo stan u Zagrebu, sad pokušavamo dole nešto da napravimo i to bi trebalo da bude gotovo do odlaska u penziju", nada se najpoznatiji kuvar bivše Jugoslavije.
Knjigu "Stevo Karapandža: Povratak velikog majstora kuhinje" objavila je izdavaćka kuća "Profil", a najniža cena po kojoj se može nabaviti je 1.600 dinara.
(Milica Mančić, MONDO)
"Školovanje koje završe ovde ili bilo gde, nije dovoljno. Moraju da putuju po svetu. To je prva stvar. Ne postoji ni jedan šef kuhinje u nekom boljem hotelu u Švajcarskoj, a da nije dve, tri godine radio u Bejrutu, dve, tri u Singapuru, upoznao se s azijskom kuhinjom. Posle kada se vrate, imaće jedan široki, mnogo drugačiji horizont o tome šta je gastronomija, a ne samo da zna ispeći bečku šniclu i misli da je kuvar", kaže za MONDO Stevo Karapandža.
Ova zvezda tadašnje Televizije Zagreb, čija se emisija emitovala svakog četvrtka pre TV Dnevnika, proteklih 15-ak godina proveo je u Švajcarskoj, gde sam sa suprugom vodi restoran. Sve sam kuva, dok ona sve nadzire i poslužuje. Supruga mu je pomogla i da napiše knjigu recepata čija je promocija povod za ponovni dolazak Karapandže u Beograd.
"Proputovao sam ceo svet. Nije bilo kontinenta gde nisam radio, probao, čak i neke stvari za koje danas pomislim: 'Auh, što sam bio mlad i lud'", kaže ovaj kuvar koji je u Hrvatskoj objavio četiri "kuharice".
Jedna od tih "ludih" stvari je japanska riba otrovna riba fugo, u čijem pripremanju i najmanja greška može biti fatalna.
Karapandža ne žali što je napustio Zagreb.
"Ja sam bio ostao u Zagrebu bez posla, tog momenta je meni naravno bilo teško. Napravio sam
najbolji mogući potez, otišao sam u Švajcarsku... počeli smo ispod nule, što se kaže, ali sada imamo svoj mir, radimo dan i noć da bismo preživeli, jer se tamo vrlo teško privređuje i samo familijarni restorani opstaju", kaže on.
Još par godina mu je ostalo do penzije, i onda se vraća kući, kaže Karapandža. Planira da penzionerske dane provede u Lovranu kraj Opatije.
"Prodali smo stan u Zagrebu, sad pokušavamo dole nešto da napravimo i to bi trebalo da bude gotovo do odlaska u penziju", nada se najpoznatiji kuvar bivše Jugoslavije.
Knjigu "Stevo Karapandža: Povratak velikog majstora kuhinje" objavila je izdavaćka kuća "Profil", a najniža cena po kojoj se može nabaviti je 1.600 dinara.
(Milica Mančić, MONDO)