Tamnija boja intimnih delova tela je normalna pojava, kažu stručnjaci. Uobičajeno da koža na polnom organu potamni usled naleta testosterona tokom tinejdžerskog doba, a slično je i kod dama sa bradavicama zbog viška estrogena.

Doktori tvrde da su testosteron i estrogen hormoni koji stimulišu proizvodnju melanina, amino kiseline koja je zaslužna za boju kože i kose. Rezultat je tamnija boja kože na muškom polnom organu i bradavicama.

Ovo potvrđuje seksualni edukator i urolog Rena Malik i otkriva još jedan, iznenađujući razlog. Kako kaže, koliko je boja polnih organa tamnija zavisi i od se*sualnog života.

"Imati tamniju kožu u predelu genitalija je prilično normalno. To se obično dešava veoma postepeno i ima tendenciju da genitalije postanu tamnije s godinama", kaže urolog.

Hormoni poput testosterona utiču na melanocite, ćelije odgovorne za proizvodnju melanina i određivanje boje. Urolog ističe da telo prolazi kroz niz procesa koji uključuju promene u hormonima tokom puberteta ili trudnoće.

Ipak, drugi razlog se svodi na razne vrste trenja, poput se*sa, ali i proizvoda za uklanjanje dlaka.

"Ovo je potpuno normalno. Ako zaista želite da izbegnete tamniju kožu u predelu genitalija, onda bi trebalo da izbegnete trenje, što je, složićete se, jako teško. Se*s je takođe vrsta trenja koja izaziva da vaša koža na polnom organu bude sve tamnija", kaže urolog i dodaje:

"Takođe, ako želite da koža ne bude tamna, trebalo bi da izbegnete uklanjanje dlaka voskom ili brijanjem, a zatim da nosite široku odeću", kaže ona.

Ukoliko je koža pretrpela drastičnu promenu boje, onda bi trebalo da se konsultujete sa svojim lekarom. U tom slučaju, promena boja može biti znak alergijske reakcije, polno prenosivih infekcija ili nekog drugog zdravstvenog stanja.

(MONDO)