Kažu da je danas gotovo nemoguće živeti bez društvenih mreža. Bilo da su one postale glavni izvor informacija ili samo vid zabave, mnogima su postale vrsta zavisnosti.

Ipak, ima i onih koji se ne slažu. Smatraju da je prisustvo na društvenim mrežama gubljenje vremena, više vole stvarni nego virtuelni svet, ali mnogi su iskusili i jednu negativnu stranu. Sve je počelo od jednog korisnika Redita kojeg je zanimalo kako je brisanje profila sa Instagrama i Fejsbuka uticalo na život onih koji su to i uradili.

"Je l ima neko da je obrisao društvene mreže i ako može da podeli kako je to uticalo na njegov život nakon toga, koji su pozitivne a koje negativne strane? Pitam ovo zbog toga što mi dosta vremena u toku dana prođe u besciljnom skrolanju po Instagramu i drugim mrežama", glasila je objava.

Naravno, brzo su usledili brojni odgovori, a evo kakvo je mišljenje većine Srba:

status
Reddit/screenshot 

"Instagram može da te iskompleksira dosta jer su svi lepi, nasmejani, bogati. Kako da ne. Ovo ostalo šta znam, meni prija, vidim dosta zanimljivih stvari. Treba ograničiti svakako. Ako provedeš sat, dva vremena na društvenim mrežama, a ostalih 15 sati dana budeš produktivan i radiš dobre stvari - nemaš problem. Sa druge strane, možeš obrisati i sve društvene mreže, a sedeti na kauču ceo dan i gledati nižerazredni fudbal".

"Obrisao sve sem Redita. U početku bude čudno jer nema šta da čačkaš. Posle nekog vremena, vidiš koliko su ljudi iskompleksirani i devijantni onlajn i oflajn. Osećam se čistije nekako, nisam deo tog masovnog merenja ko letuje vamo, ko tamo".

"Obrisao sve sem Redita, ako se to računa. Pozitivnih strana nemam baš, nisam preterano ni koristio pa da bude promene. Negativna je što nemam Fejsbuk da me podseća za rođendane".

"I nekad da vidiš da li je neko od prijatelja živ i to, izgubi se dosta kontakata od osoba sa kojima se ne čuješ telefonom".

"Poslednji post na Fejsbuku bio 2008. godine. Ostale mreže nikada nisam ni imao. Znam da se svi pitaju gde sam, šta sam, šta se dogodilo. Em mi je to zabavno, em sam skroz rasterećen. Moj neki zaključak - društvene mreže umesto da spajaju ljude, učinile su ih daljim nego ikada pre".

"Skinuo se sa svih socijalnih mreža do pre pola godine, pozitivna strana je da mi je mirna glava bila, ali negativna da sam izgubio skroz kontakt sa svetom. Danas ti je sve i svako povezan, tako da ako odsečeš se od toga, onda se odričeš i prilika koje sa time dolaze. U retrospektivi rekao bih da nije bilo dobro to što sam uradio".

"Jedno vreme jesam, nema velike razlike jer uvek to vreme koje bi bilo provedeno na društvenim mrežama bude provedeno na neki drugi besciljan način, igrajući igrice, gledajući Jutjub i slušajužći muziku".

"Malo se osvešćuješ, nema ekrana da te zaslepljuje, imaš vremena pa te kopka da tražiš razne zanimacije, malo uzmeš i da čitaš knjige koje nađeš po kući, šetaš gradom, čistiš kiću i slično, pokušavaš da se ubaciš u neke zanimljive situacije i konverzacije. Zanimljivo sve u svemu. Preporučujem da probaš".

"Samo Instagram imam, bez postova, ni 50 pratioca niti pratim više od 70 stranica i ljudi. Držim ga isključivo zbog kontakta sa ljudima koje poznajem i da vidim transfere u fudbalu. Obrisao bih iskreno".

"Prvi razlog brisanja bio je jer sam bukvalno skrolao kao tele po dva sata dnevno. A uticalo mi je na život tako što se osećam bumerski u 24. godini kad vidim svoja godišta oko mene kako skrolaju TikTok po čitave dane. Se*e mi se".

"Pozitivne strane: ne trošiš vreme na gluposti i ne daješ pare na reklame. Iako ih ne vidiš, reklame i dalje zarađuju od klika na post. Negativne: teže komuniciraš s drugima, teže se informišeš ako te nešto zanima, ako imaš biznis, teže ide promocija".

Ako je suditi po ovim komentarima, svi se su složili u jednom: izgubili su kontakt sa dosta ljudi. Kakvo je vaše mišljenje? Budite iskreni.

Anketa

Da li biste imali problem da obrišete sve društvene mreže?

(MONDO)