Prva asocijacija na muve je da su neverovatno iritantne, neke čak umeju i da pecnu i još nas dodatno razbesne, ali da li znate da su ovi dosadni insekti zapravo vrlo štetni po zdravlje čoveka?

"Na telu muve ima do 11 miliona raznih mikroorganizama, a u crevima muve, odnosno u naslagama koje ona ostavlja, ima do 22 miliona različitih mikroorganizama. Muva je nosilac veoma velikog broja crevnih infekcija i parazitskih zaraza", rekla je za ruske medije Nadežda Rajeva, šef odeljenja za nadzor higijene hrane.

Prema njenim rečima, muve lete na miris gasa metil merkaptan, koji se kjavlja kod hrane koja je počela daa truli.  Osim toga, privlače ih prostorije koje dugo nisu čišćene, provetrene, gde je vazduh ustajao...

Stručnjakinja je dala savete i kako da se otarasite ovih napornih insekata.

"Najbolje je da izvršite dezinsekciju i tako ih uništite. Možete i da postavite mreže na prozore, redovno čistite prostorije kako se u stanu ne bi pojavljivale male mušice, važno je i da se cveće ne poplavite vodom prilikom zalivanja, kako ne bi istrulilo i tako prizvalo insekte. Što se tiče hrane, treba je s vremena na vreme šregledati, presložiti, proveriti da li postoje znaci kvarenja i sprečiti da se stvore uslovi za razvoj insekata.Kvarljivu hranu treba čuvati u frižideru, a one koje mogu da budu na sobnoj temperaturi, na primer, konditorske proizvode ili voće, bolje je da poklopite", rekla je Rajeva.

Lepljive trake su prilično efikasne za suzbijanje muva, ali ih treba pravilno koristiti, objasnila je stručnjakinja.

"Ove trake ne bi trebalo da se kače direktno iznad kuhinjskog stola ili šporeta, kako nalepljene mušice ne bi kasnije otpale u hranu koja se nalaze na stolu ili se kuva na šporetu. Najbolja opcija je da okačite trake tamo gde insekti obično lete u prostoriju, na primer, ispred prozora", preporučila je Rajeva.

MONDO