Proleće je idealno vreme da svoje ukućane iznenadite veoma ukusnim, hranljivim i punim vitamina jelima od jestivog divljeg cveća.
Gastronomija
Prolećni potaž
Potrebno za 4 osobe:
- 150 g cvetova i listova maslačka
- 150 g cvetova i listova bele rade
- 150 g cvetova i listova divlje ljubičice
- 4 mlada luka
- 2 krompira
- koren šargarepe, pola korena celera
- 50 g maslaca
- 2 dl kisele pavlake
- 1 l vode
- so i biber
Priprema:
Sveže ubrano cveće dobro operite, nekoliko cvetova ostavite sa strane za ukrašavanje a ostatak cvetova i listića sitno iseckajte. Luk očistite, iseckajte i kratko izdinstajte na maslacu. Pred kraj dodajte šargarepu isečenu na kolutiće i celer isečen na kockice, dodajte 1 dl vode i dinstajte dok povrće ne omekša.
Pred kraj dodajte seckane cvetove i listove, dinstajte par minuta, sipajte ostatak vode i kada proključa kuvajte 10 minuta. Dodajte oljušten krompir isečen na kockice, posolite, pobiberite i kuvajte još 15 minuta.
Supu procedite, kuvane cvetove, listove i povrće izmiksajte, vratite u supu, dodajte kiselu pavlaku, promešajte i ukrasite sačuvanim cvetovima.
Cvetna salata
Potrebno za 4 osobe:
- 150 g listova i 150 g cvetova maslačka
- 150 g pupoljaka bele rade
- 200 g kozijeg sira
- 150 g suvog vrata
- 0,5 dl jabukovog sirćeta
- 1 dl vode
- 2 kašike maslinovog ulja, so
Priprema:
Od sirćeta, vode, maslinovog ulja i soli napravite preliv za salatu, sveže ubrano cveće dobro operite, odvojite cvetove i listove od peteljki, sipajte u činiju za salatu, prelijte pripremljenim prelivom i dobro promešajte.
Dodajte na kraju seckani suvi vrat i izmrvljeni kozji sir.
Prijatno!
(MONDO)