Kućne papuče nakon nekog vremena obično počinju da se neprijatno osećaju. Pa tako, ako vam neko dođe u guste, neko ko je toliko komotan u vašem domu da može da se izuje, poslednje što želite da uradite jeste da mu ponudite "smrdljive papuče".

Za ovu pojavu postoji dosta razloga. Na primer, unutrašnost im je napravljena od veštačkih meterijala koji pospešuju znojenje, što za posledicu ima pojavu gljivica koje doprinose ovom neprijatnom mirisu.

Da biste uklonili neprijatne mirise, pokušajte da u njih stavite iseckanu koru limuna ili nekog drugog citrusa, kesicu lavande, žalfije ili kafe i ostavite da tako odstoji nekoliko sati. Aktivni ugalj i kesice čaja takođe dobro upijaju vlagu i mirise.

Ako ove metode ne pomognu, koristite jod. Morate da navlažite par pamučnih jastučića i ostavite ih u papučama preko noći (položite ih na tkanunu kako ih ne biste zaprljali), ne bi bilo loše i da ih prekrijete kako miris ne bi izvetreo. Još jedan način da se oslobodite lošeg mirisa iz ove kućne obuće je da ih iznutra pospete sodom bikarbonom. Obilno je sipajte i ostavite da tako odstoji nekoliko sati. Posle toga je usisajte i dobro ih istresite.

Alkohol takođe može da pomogne kod ovog problema, dovoljno je samo da papuče isprskate i sačekate dok se ne osuše. Alkohol će ubiti bakterije koje uzrokuju ovaj neprijatan miris.

Preventiva

Da biste izbegli da do ovoga uopšte dođe, evo šta možete da uradite:

  • operite noge sapunom pre nego što obujete čarape i papuče;
  • ne nosite tuđe papuče;
  • operite papuče jednom nedeljno u hladnoj vodi i nakon toga dobro osušite;
  • za prekomerno znojenje stopala koristite posebne dezodoranse, prah ili talk.

MONDO