Vreme je za tikvice. Možete ih pripremati na različite načine: pohovati, grilovati, puniti... Evo jednog predloga za čorbu koja je odlična za tople dane jer se jede hladna.
Sastojci:
- 900 g tikvica
- 3/4 šolje pavlake
- dve kašike putera
- dve glavice vlašca
- kašika karija u prahu
- kašika gustina
- šest strukova korijandera ili peršuna
- biber, so
Priprema:
Tikvice iseći na kockice. Luk očistiti i samleti ili ga izrendati. Korijander oprati i iseckati. Rastopiti puter i dinstati luk oko tri minuta. Dodati kari i kratko propržiti.
Zatim umešati iseckane tikvice, četiri šolje vode, so i biber. Poklopiti i kuvati 20 minuta. Kada tikvice omekšaju ispasirati čorbu u blenderu ili je protisnuti kroz gusto sito. Sipati pavlaku i dodati soli i bibera po potrebi.
Rastopiti gustin u malo vode i umešati ga u vruću čorbu.Ostaviti nekoliko minuta da se zgusne, povremeno mešajući. Na kraju dodati korijander i još jednom promešati.
Hladiti najmanje dva sata u frižideru.
(MONDO/Glas javnosti)
- 900 g tikvica
- 3/4 šolje pavlake
- dve kašike putera
- dve glavice vlašca
- kašika karija u prahu
- kašika gustina
- šest strukova korijandera ili peršuna
- biber, so
Priprema:
Tikvice iseći na kockice. Luk očistiti i samleti ili ga izrendati. Korijander oprati i iseckati. Rastopiti puter i dinstati luk oko tri minuta. Dodati kari i kratko propržiti.
Zatim umešati iseckane tikvice, četiri šolje vode, so i biber. Poklopiti i kuvati 20 minuta. Kada tikvice omekšaju ispasirati čorbu u blenderu ili je protisnuti kroz gusto sito. Sipati pavlaku i dodati soli i bibera po potrebi.
Rastopiti gustin u malo vode i umešati ga u vruću čorbu.Ostaviti nekoliko minuta da se zgusne, povremeno mešajući. Na kraju dodati korijander i još jednom promešati.
Hladiti najmanje dva sata u frižideru.
(MONDO/Glas javnosti)