Stariji se sigurno sećaju kako je nekada bilo opšte pravilo da se prozori brišu ili glancaju novinama, a kod nekih se i dan-danas zadržao taj kućni običaj. Koliko stranice novina zapravo pomažu i čime još brišu prozore i stakla, odgovorili su Srbi na jednom forumu, a ovo su neki od odgovora:

"Ne brišem novinama nego poliram. Posle brisanja prozora, ide poliranje novinama. Mikrofiber krpa je super, ali posle par upotreba ima dlačice koje ostaju po prozoru", napisao je jedan, dok mu je drugi savetovao da je jelenska koža idealna za brisanje prozora.

Oni su i napomenuli da ako se odlučite da izglancate prozore novinama, to ne mogu da budu svake. Tačnije nikako ne koristite one sa masnim papirom, već isključivo samo obične.

"Meni je otac preneo to 'umeće'. Kaže da ga je pokojna baba učila da tako briše prozore i da je sto puta efikasnije. Šta znam. Očisti sve i jeftinija varijanta svakako jeste, ali dok obrišem sve prozore, potrošim brdo novina", prisetio se jedan korsnik.

Mada je bilo i onih koji su se kunuli u mikrofiber krpe: "Dve mikrofiber krpe, jedna za čišćenje i brisanje, druga za glancanje i sušenje. Novine su tako retro", napisao je drugi. Neki su se i zabrinuli da mogu potencijalno da se otruju olovom iz novina, međutim ova metoda bojenja dnevne štampe je izbačena odavno.

(MONDO)