Ako ste se pitali ko je najbogatiji monarh na setu, odgovor je kralj Tajlanda, Rama Deseti (X). U svojoj zemlji i celom svetu je poznat i kao kralj koji živi poput plejboja - neprestano okružen ženama, kraljicama i konkubinama. Ali, život ovih dana nije bio i dan danas nije nimalo lak. Mnoge su zbog pogrešne reči porodice, pa čak i bez ikakvog razloga završile tragično. 

Mnogi skandali se vezuju za Mahu Vadžaralonkorna, odnosno kralja Ramu Desetog. Jednu od svojih bivših žena je hranio iz činije za pse, treća žena mu je završila u zatvoru, dok je druga prognana da živi kao bednica u kolibi bez struje... Ovo je istina o 70-godišnjem kralju Tajlanda.

Po tradiciji staroj hiljadama godina, na Tajlandu kralj ima ogromnu moć. Po zakonu niko ne sme da ga kritikuje, niti jednu ružnu reč da kaže za njegovu porodicu. A ako se usudite da kažete nešto što čak zvuči negativno, možete da završite u zatvoru na dugi niz godina. Kralj Tajlanda, Maha Vadžaralonkorn ili Rama X (Deseti), je najbogatiji monarh na svetu - njegovo bogatstvo je procenjeno između 30 i 70 milijardi dolara, a njegova moće je ogromna. Ima slobodu da menja zakone, postavlja vladu, odobrava državne budžete...

Pogledajte slike kralja Mahe Vadžaralonkorna, odnosno kralja Rame Desetog, njegove poslednje supruge i ljubavnice.

Profimedia Tajlandski kralj

Najbogatiji monarh na svetu

U svoje slobodno vreme, a kojeg ima na pretek, Maha uživa u izobilju i luksuzu kojim je okružen. S obzirom na bogatstvo koje poseduje, nije ni čudo što se rasipa... Mnogi ga smatraju ekscentrikom, ali Rama Deseti ne haje za to šta svet o njemu misli. Koliko je ekscentričan i samovoljan, govori i činjenica da je svojoj pudli Fufu dodelio titulu maršala avijacije. Kad je pas uginuo, proglasio je četiri dana nacionalne žalosti, a ljubimcu je organizovao veličanstvenu sahranu. Pre nekoliko godina je šokirao svet kada se u Minhenu pojavio u farmericama i beloj majici na bretele, poput rok zvede, otkrivši masivne tetovaže po celom telu.

Osim po ekscentričnom ponašanju, Maha je poznat i po svojim brojnim ljubavnim aferama, zbog čega ga na Tajlandu nazivaju plejbojem. Njegova strast prema lepim ženama je nadaleko poznata, a onima koje je zaveo ne zna se broj... Posrtoji čak i legenda koja kruži Tajlandom, a to je da ako kralj duže od deset sekundi gleda u ženu koja mu se dopadne, negove sluge će odmah otići kod nje i pozvati je da mu se pridruži u spavaćoj sobi. Jednostavno, Rama Deseti ne zna šta znači "ne". Ne iznenađuje što je veliki broj žena koje rado prihvataju ulogu ljubavnice najbogatijeg čoveka na svetu, jer uz ovu titulu idu i mnoge privilegije. Međutim, uglavnom ove ljubavn epriče nemaju srećan kraj.

Venčanje sa rođakom

Maha se prvi put oženio 1977. godine, sa devojkom koja mu je bila rođaka po majčinoj strani Somsavali Kitijakara. Nakon godinu dana dobili su i ćerku i mada nikada javno nije rekao, pretpostavlja se da je na ovaj brak praktično nateran od strane rodbine. U tom trenutku Rama još uvek nije kralj, već prestolonaslednik, i nije imao mnogo uticaja, niti veliku moć. Vrlo brzo je izgubio interesovanje za suprugu prema kojoj nikada nije oseća jaku privlačnost.

Nije prošlo mnogo, zaljubio se u glumicu Sujarini Vivačaravongse. Prva supruga nije htela da mu da razvod, ali 16 godina kasnije Maha je isterao svoje preko suda i dobio zvaničan raskid braka. U objašnjenju je naveo da je ona kriva za raspad braka, a budući da niko, pa ni žena udata za budućeg kralja ne sme da mu se usprotivi, Somsavali nije imala kud nego da potpiše razvod. Ispostavilo se da je odluka da mu se ne zamera bila jako mudra, pa su tako i dan danas u dobrim odnosima. Od ovakvog skladnog odnosa ima koristi i njihova ćerka koja redovno prisustvuje svim kraljevskim ceremonijama, iako bi monarh mogao ovo pravo da joj uskati.

Birao je "obične žene", a onda se svetio

Sujarini je postala druga supruga prestolonslednika Mahe. Bila je "obična" žena iz naroda,a nakon krunisanja je dobila titulu majora u kraljevskoj vojsci. Njihova ljubavna priča je kao iz bajke - zavoleli se, prevazišli sve prepreke i dobili petoro dece. Međutim, ova romansa za Sujarini nema srećan kraj. Kada je saznao da ga vara sa 60-godišnjim maršalom u njegovoj vojsci, Maha  je poslao njene gole fotografije svim novinama u zemlji i svima ispričao o ovom činu izdaje. Oduzeo joj je sve titule, ali na njenu sreću bivša glumica je uspela da pobegne u inistranstvo i izbegne mnogo goru kaznu kao što je zatvor, a koji bi je svakako čekao.

Nakon nekog vremena, Rama Deseti je odlučio da se oženi treći put. I ovog puta, odabrao je ženu iz naroda. Sirarismi Suvadi je bivša konobarica koja je godinama služila prestolonaslednika, pre nego što mu je zaista zapala za oko. Mahu je navodno Sirarismi toliko očarala da je odlučio da prekine kontakte sa svim ljubavnicama, odrekne se života plejboja i potpuno se posveti porodici. Nekadašnja konobarica je nakon venčanja dobila titulu princeze. Ona je bilo toliko zahvalna kralju što ju je učinio članom monarhije, da je bila voljna da mu ispuni svaku želju. Pa tako, kada je jednom prlikom slavio rođendan svom omiljenom ljubimcu, pudli Fufu, na žurci se pojavila samo u tangama. Najbizarniji događaj i primer pokornosti je što je pristala da jede iz činije za pse, koju je delila sa pudlom. Ove slike su osvanule na Internetu i izbio je ogroman skandal, ali Sirarismi je sve ignorisala, odlučna da i dalje ispunjava sve želje svom suprugu. Međutim, ni ovakva pokornost joj nije pomogla kod surovog kralja.

Pogledajte galeriju slika kralja Mahe i njegovih žena...

YouTube/screenshot/WOW Kralj Tajlanda i žene

Vrlo brzo je Sirarismi i njenu porodicu optužio za korupciju, a njene roditelje i brata poslao u zatvor na sedam godina. Sirarismi je bila u kućnom pritvoru, a nokon razvoda ošišana je na ćelavo, a odenuli su je u svešteničke mantije. bilo joj je zabranjeno da viđa sina. Udaljena je iz dvora u zabačeno selo u provinciji, u malenu kolibu bez struje i kupatila. Nekadašnja princeza je morala da se kupa kišnicom iz bureta, a nuždu je vršila napolju, iznad septičke jame... Ramine sluge su na vrata kolibe postavile uvredljiv natpis kako bi stalno imala na umu šta je uradila i šta je izgubila:

"Nadam se da će ti ovde biti udobno kao i u palati".

Svi su znali da je kralj ekscentrik, ali niko nije očekivao da će biti ovoliko okrutan.

"Orgijanje" sa 20 lepotica

Godine 2016. Maha je od princa naslednika krune, posao zvanično i kralj. Prva stavr koju je uradio jeste da je ponovo uveo poligamiju. Tri dana pre krunisanja se oženio četvrti put, ovog puta izabranica je bila Sutida Tidaji, bivša stjuardesa i šef kraljevog obezbeđenja. Godine 2019. godine Sutida je dobila titulu kraljice. Međutim, plejboj ipak nije odustao od nekadašnjeg života. Uskoro je proglasio i zvaničnu ljubavnicu, Sinant Vongvajarpakdi, koja je bila general u kraljevoj vojsci, Ali, kraljica i ljubavnica se nisu slagale, pa su Sinant oduzete sve titule i ražalovana je iz službe. Navedeno je da je pokazala nepoštovaje prema kraljici, kao i nelojalnost prema kralju. Zapadni mediji su pisali da je provela godinu dana u zatvoru, a njena roditeljska kuća je sravnjena sa zemljom. Međutim, godinu dana kasnije, sve optužbe protiv nje su odbačene i titule su joj vraćene.

Sada, 70-godišnji kralj Tajlanda ima dve žene - kraljicu i zvaničnu ljubavnicu, ali ni to mu nije dovoljno. Ima na desetine konkubina, a tokom pandemije korona virusa zabeleženo je da je "orgijao" sa više od 20 žena u hotelu u Bavarskoj. Vozili su bicikle po Alpima, provodili se na žurkama kraj bazena... Ovo je izazvalo bes u narodu, koji je zahtevao reformu monarhije. Ali kralj Rama Deseti je nastavio da radi šta hoće. A njegova sadašnja žena je prinuđena da trpi sve hirove, jer u suprotnom bi, kao i njene prethodnice, mogla da završi u zatvoru ili krajnjoj bedi i izgnanstvu, lišena svega...

MONDO