Gastronomija

Istraživanje sprovedeno u Americi je, takođe, pokazalo da konzumiranje ovih proizvoda povećava i opasnost od pojave dijabetesa za 19 odsto.

Naučnici s Medicinskog fakulteta pri Univerzitetu Harvard su, međutim, ustanovili da ne postoji ista povezanost i prilikom konzumiranja svežeg mesa, bilo da se radi o govedini, svinjetini ili jagnjetini.

Istraživači su došli do tih rezultata,nakon što su obavili analizu čak 1.600 istraživanja u kojima su učestvovali milioni ljudi iz desetak zemalja.

Oni su istakli da se u svežem i prerađenom crvenom mesu nalazi ista količina zasićenih masnoća i holesterola, ali da prerađeno meso sadrži četiri puta više soli i 50 odsto dodatnih nitrata, čime se objašnjava i veća opasnost od pojave srčanih oboljenja i dijabetesa.

Prerađeno meso, samo ukoliko se jede za obrok jednom sedmično, ne izaziva, kako su istrakli istraživači, veću opasnost po zdravlje.

(Tanjug)