Njujorški restorani, ali i poznati lanci brze hrane, primenjuju nove propise - u jelovniku uz svaki obrok moraju precizno biti navedeni svi sastojci i nutritivni podaci, a neki su otišli i korak dalje.
Više od polovine Amerikanaca je preterano gojazno i pati od brojnih bolesti koje izaziva višak telesne težine. Zato su u bitku protiv "epidemije gojaznosti" krenuli udruženim snagama lekari, nutricionisti i ugostitelji.
Cilj je da se smanji količina soli, ugljenih-hidrata, masti i drugih sastojaka koji direktno dovode do gojaznosti i kardio-vaskularnih, bubrežnih i drugih bolesti, čak i do hormonskih poremećaja.
Ugostitelji Njujorka su najozbiljnije shvatili situaciju i ergično krenuli u akciju za zdav život. Od 2003. u Njujorku je zabranjeno pušenje u zatvorenim prostorijama, a od prošle godine je u restoranima prestala upotreba zasićenih masti, a u jelovnicima su istaknuti precizni podaci o sastojcima obroka u ponudi.
U Njujork je postoje i posebni restorani namenjeni ženama koje su odlučne da strogo paze na liniju ili da smršaju. Na jelovnicima tih restorana se nalaze samo jela koja garantuju zdrav i raznovrstan obrok, bez opasnosti po kilažu.
Od prošlog meseca svi restorani moraju na jelovnicima i oglasnim tablama na ulazima, vidno da istaknu količinu kalorija i ostalih sastojaka u svakom obroku, kolaču, soku…
Ohrabruje to što su uključeni i svi lanci restorana brze hrane, dosad smatrani glavnim krivcima za "epidemiju gojaznih". Među njima je i “MekDonalds”.
Neki restlorani su otišli i korka dalje. Vegetarijanski "Otarian" koji ima dve lokacije na Menhetnu, ujedno vodi bitka i za očuvanje prirode. Tu u jelovniku uz svaki obrok, pored podataka koje nalažu najnoviji propisi, stoji i napomena kolika se količina ugljen-dioksida ispusti u atmosferu prilikom pripreme, kao i poređenje sa pripremom sličnog obroka od mesa.
U poznatoj "Energetskoj kuhinji" u Njujorku uvedeno je pravilo "ništa preko 500 kalorija", u restoranu "Sezona 52" tvrde da su postigli rekord u minimumu kalorija: 475 kcal u jednom obroku sa jagnjetinom, dok "Eplbi" sve što je ispod 550 kcal obeležava grafičkim znakom u vidu male zelene jabuke.
Bitku protiv "epidemije gojaznosti" podržao je i amater režiser Morgan Spurlok koji je snimio istraživački dokumentarni film o tome šta se događa kada neko najmanje 30 dana jede samo u restoranima brze hrane.
On je "iskoristio" svoje zdravlje kako bi otkrio šta je dovelo do "epidemije gojaznih" u SAD. Isključivo se hranio na ulici ili u restoranima brze hrane i posledice su bile poražavajuće: za mesec dana se ugojio 10 odsto više od svoje težine na početku eksperimenta, drastično mu je povećana količina holesterola u krvi i poremećena funkcija jetre.
Podatke su mu zabrinuto saopštili lekari koje je posetio i na početku eksperimenta: kardiolog, gastroenterolog i lekar opšte prakse. Oni su ustanovili da je u telo uneo: 13,5 kilograma šećera što je čak pola kilograma dnevno, kao i oko 5,5 kilograma masnoća, odnosno oko 5.000 kcal, što je dvostruko više od preporučenih, dok mu je unos dnevnih potreba za vitaminima i mineralima bio manji za 50 odsto.
(Tanjug)
Cilj je da se smanji količina soli, ugljenih-hidrata, masti i drugih sastojaka koji direktno dovode do gojaznosti i kardio-vaskularnih, bubrežnih i drugih bolesti, čak i do hormonskih poremećaja.
Ugostitelji Njujorka su najozbiljnije shvatili situaciju i ergično krenuli u akciju za zdav život. Od 2003. u Njujorku je zabranjeno pušenje u zatvorenim prostorijama, a od prošle godine je u restoranima prestala upotreba zasićenih masti, a u jelovnicima su istaknuti precizni podaci o sastojcima obroka u ponudi.
U Njujork je postoje i posebni restorani namenjeni ženama koje su odlučne da strogo paze na liniju ili da smršaju. Na jelovnicima tih restorana se nalaze samo jela koja garantuju zdrav i raznovrstan obrok, bez opasnosti po kilažu.
Od prošlog meseca svi restorani moraju na jelovnicima i oglasnim tablama na ulazima, vidno da istaknu količinu kalorija i ostalih sastojaka u svakom obroku, kolaču, soku…
Ohrabruje to što su uključeni i svi lanci restorana brze hrane, dosad smatrani glavnim krivcima za "epidemiju gojaznih". Među njima je i “MekDonalds”.
Neki restlorani su otišli i korka dalje. Vegetarijanski "Otarian" koji ima dve lokacije na Menhetnu, ujedno vodi bitka i za očuvanje prirode. Tu u jelovniku uz svaki obrok, pored podataka koje nalažu najnoviji propisi, stoji i napomena kolika se količina ugljen-dioksida ispusti u atmosferu prilikom pripreme, kao i poređenje sa pripremom sličnog obroka od mesa.
U poznatoj "Energetskoj kuhinji" u Njujorku uvedeno je pravilo "ništa preko 500 kalorija", u restoranu "Sezona 52" tvrde da su postigli rekord u minimumu kalorija: 475 kcal u jednom obroku sa jagnjetinom, dok "Eplbi" sve što je ispod 550 kcal obeležava grafičkim znakom u vidu male zelene jabuke.
Bitku protiv "epidemije gojaznosti" podržao je i amater režiser Morgan Spurlok koji je snimio istraživački dokumentarni film o tome šta se događa kada neko najmanje 30 dana jede samo u restoranima brze hrane.
On je "iskoristio" svoje zdravlje kako bi otkrio šta je dovelo do "epidemije gojaznih" u SAD. Isključivo se hranio na ulici ili u restoranima brze hrane i posledice su bile poražavajuće: za mesec dana se ugojio 10 odsto više od svoje težine na početku eksperimenta, drastično mu je povećana količina holesterola u krvi i poremećena funkcija jetre.
Podatke su mu zabrinuto saopštili lekari koje je posetio i na početku eksperimenta: kardiolog, gastroenterolog i lekar opšte prakse. Oni su ustanovili da je u telo uneo: 13,5 kilograma šećera što je čak pola kilograma dnevno, kao i oko 5,5 kilograma masnoća, odnosno oko 5.000 kcal, što je dvostruko više od preporučenih, dok mu je unos dnevnih potreba za vitaminima i mineralima bio manji za 50 odsto.
(Tanjug)