Gastronomija

Keleraba se jede samo dok je mlada jer brzo postaje tvrda i neukusna. U zamrzivaču se može čuvati nekoliko meseci.

Zbog visoke hranljive vrednosti kelerabu bi trebalo jesti što češće. Energetska vrednost joj je 111 kj ili 29 kcal u 100 grama. Od vitamina sadrži: C, B1 i B6, a ima i tiamin, niacin, pantotensku kiselinu, zatim kalcijum i gvožđe.

Odličan je izvor biljnih vlakana koja, ne samo što su važna za varenje, već omogućavaju i duži osećaj sitosti zbog čega nutricionisti preporučuju kelerabu osobama koje žele da smanje telesnu masu.

Ovo povrće ima povoljna dejstva i na kardiovaskularni sistem, stabilizuje nivo šećera u krvi, a redovnom upotrebom smanjuje rizik od kamena u bubregu. Sadrži i kalijum koji snižava krvni pritisak.

Dakle, girckajte kelerabu i ne brinite za zdravlje, a nutricionisti savetuju da osim korena jedemo i peteljke i lišće kelerabe jer su bogati vitaminima i mineralnim solima, pre svega karotinom i fosforom.

Od peteljki i korena možete napraviti fantastičnu čorbu.

RECEPT

Kelerabu oljuštite i isecite na tanke kolutove, ili je izrendajte. Kuvajte u slanoj vodi dok ne omekša, a potom ubacite iseckane peteljke i listove. Prokuvajte još malo, a vodu ne bacajte.

U drugoj šerpi ugrejte maslinovo ulje na kojem ćete kratko propržiti obarenu kelerabu. Dodajte vodu u kojoj je povrće kuvano, kao i peršunov list, so i biber po ukusu.

Kada provri sklonite sa šporeta, sipajte u tanjire i dodajte kašiku kisele pavlake.

Ova čorba je odlična za vruće letnje dane jer se može jesti i hladna.

(MONDO)