Hladno vreme sa sobom osim prehlada, donosi i nove rizike, pogotovo kada je grejanje u pitanju. Neipsravne instalacije, dimljaci ili čak novogodišnje lampice mogu vrlo lako da izazovu požar u kući.

Upravo u zimskim mesecima, tokom grejne sezone, vatrogasci beleže povećan broj požara u stanovima i kućama, a kako ne bi došlo do toga važno da je se pridržavamo pravila:

U zimskom periodu neispravni dimljaci su čest uzrok požara, zato je važno da ih redovno čistimo, dok ohlađeni pepeo iz šporeta na drva treba da odlažemo na predviđeno mesto. U suprotnom, bez obzira na nsike temperature, vrući pepeo u dodiru sa lako gorivim stvarima, kao na primer papirom, može da dovede do požara.

Takođe ne ostavljajte punjače uključene u struju nakon što se uređaj napuni, redovno proverite produžne kablove i nikako nemojte da uključujete kućne aparate i da palite sveće i da ih tako ostavljate bez nadzora. Kada je reč o kuvanju, vrelo ili zapaljeno ulje, nikako ne sme da se gasi vodom, kao ni elekrtični uređaji i instalacije. Obično ljudi u panici potegnu za vodom kako bi ugasili požar, ali zapamtite, to može da bude kobno...

Priručnik za ponašanje u vandrednim situacija Republike Srbije upozorava da je do velike važnosti da:

  • ne ostavljate šporet uključen bez nadzora
  • ne pušite cigaretu u krevetu
  • redovno proveravate elektroinstalacije, grejna tela i sisteme
  • držite upaljače dalje od dece
  • ne koristite grejna tela na gas ili sa otvorenim plamenom (kamine) u prostorijama sa slabom ventilacijom

Ukoliko primetite požar u kući, pokušajte da ostanete smireni i brzo nazovete vatrogasce na broj 193, a u priručniku Vatrogasnog saveza Srbije pogledajte detaljne savete:

Zaštita od požara 2.jpg
vss.org.rs/screenshot 

 (MONDO)