Da li ste primetili da kada izađete u restoran nekako uvek završite sa porcijom palačinki ili kolača ispred sebe, čak i ako ste se prethodno najeli toliko da ne možete da dišete?
Gastronomija
"Dejli mejl" donosi nekoliko trikova koje vlasnici restorana koriste da bi uvećali svoj profit.
Manipulacija menijem
Ova tehnika podrazumeva da će u gornjem desnom uglu menija, gde se statistički pogled najduže zadržava, biti uglavnom skupa jela, pored onih još skupljih, tako da, kada vidite astronomsku cenu ona prva deluje razumno, iako je zapravo i jelo za koje se odlučujete u kategoriji vrlo skupih.
Vinska karta
Izaberite vino koje vam se dopada, a ne ono koje vam preporuči konobar samo zato što vam je neprijatno da ignorišete njegov savet.
Kolači se nude dami
Konobari obično preporučuju desert dami jer su žene podložnije sugestijama.
"Malo je lepo"
Vlasnici restorana znaju da više malih porcija donosi veću zaradu. Zaustavite se na jednom predjelu jer nekoliko malih porcija, iako po razumnoj ceni, u ukupnom zbiru prilično utiče na konačan iznos.
Poenta je zapravo u tome da ne podležete sugestijama. Ne zaboravite da ste na ručak ili večeru izašli da bi vam bilo prijatno, a ne da biste pili vino koje je skupo samo zato što vam ga je neko preporučio.
(MONDO)