Kako vi držite čaše i šolje u ormariću ili komodi u kuhinji? Da li ih slažete "normalno", okrenute nagore ili ih "prevrnete" da ne ulazi prašina? O tome koji od ova dva načina je pravilan, mnogi se ne slažu, a evo šta kažu profesionalci!

U anketi koja je sprovedena na Instagramu, od ukupno 10.020 učesnika 5.315 je reklo da stavlja čaše i šolje  obodom okrenute nagore, dok je 4.705 reklo da ih uvek prevrne.

Stručnjaci u oblasti organizacije životnog prostora dali su svoje mišljenje, pa tako naveli neke razloge "za" i "protiv" obe metode.

Prevrnute nadole

Na ovaj način ćete izbeći da se skuplja parašina, čak i ako posuđe držite u zatvorenim ormarićima. Po rečima Kler Langan, koja se bavi proizvodnjom posuđa i stručnjak je za trikove i savete u organizaciji kuhinje i u kuvanju, ako su čaše "čvrste", odnosno od debljeg stakla, onda ih treba okrenuti nadole.  Ovo se posebno preporučuje za one koje ne koristite toliko često, pa ih skladištite u poslednjem redu na polici.

A šta je sa posuđem od osetljivog materijala?

Najosetljiviji deo staklenog posuđa je obično obod, zbog čega se čaše za vino (tačnije one sa "nogicom", stalkom...) obično čuvaju okrenute obodom nagore. Pošto se ovakvo posuđe ne koristi svakodnevno, kao na primer čaše za vodu, savet je da se drže na gornjim policama kako bi se izbegao rizik da se slučajno, prilikom vađenja drugih elemenata, polome.

Najbolje mesto za skladištenje

O ovome mnogi ne razmišljaju, jednostavno pređaju čaše u slobodan ormarić ili viseći deo. Međutim, najbolje i najpraktičnije je da ih držite u komodi iznad sudopere. Zašto? Pa tako će vam uvek biti pri ruci kada želite da sipate čašu vode!

MONDO