Hladno pivo i kikiriki su klasika, ali ako želite pravi gastronomsko-fudbalski užitak evo nekoliko predloga.
Osim pilećih krilaca i bataka, na roštilj možete 'baciti' još mnogo toga. Povrće, na primer, ako biste malo i da povedete računa o kilaži.
Naime, jedno istraživanje je pokazalo da oni koji prate Mundijal rizikuju da se ugoje i do tri kilograma za mesec dana!
Zato, izbegnite meso od vrata, krmenadle, ćevape i pljeskavice na roštilju.
Isecite plavi patlidžan, tikvice i paprike na krupnije komade i ispecite na roštilju. Tako pripremljeno povrće možete jesti samo posoljeno, ili sa dodatkom maslinovog ulja i balzamiko sirćeta, na primer.
I parčiće hleba možete grilovati, a potom ih istrljati belim lukom. Tako ćete dobiti takozvani "garlik bred" koji odlično ide uz pivo. Pažnja - posle toga nema ljubljenja, osim sa onima koji su "navijali" zajedno sa vama.
Sendviči
Sendviči su, takođe, super ali traže malo više vremena ako je ekipa koja će zajedno gledati utakmice na TV-u mnogobrojna. Kupite hleb baget ili tost-hleb ako vam je lakše da pravite veće sendviče.
Kombinacije za sendviče su bezbrojne, ali evo nekoliko naših predloga.
- puter, šunka, kolut paradajza, svež list bosiljka
- namaz od maslina, polovina čeri paradajza
- puter, kavijar, nekoliko kapi limuna
- pašteta od lososa, kolut kiselog krastavca
- puter, tanka kriška gorgonzole, zrno kapra
Pečurke
Ako među navijačima ima vegetarijanaca pripremite im pečurke. Za to vam zaista ne treba mnogo vremena.
U veći pleh poređajte šampinjone, prethodno oprane i očišćene od kore i preteljki. U svaki 'šeširić' stavite malo putera, posolite i pobiberite.
Pleh stavite u vruću rernu i izvadite kada pečurke promene boje, a puter se poptuno otopi. Ukrasite ih listovima svežeg peršuna.
(MONDO)