Većina ljudi voli da popije omiljeno piće sa nekom voćkicom. Najčešće je reč o kriški limuna koja napitku daju osvežavajući ukus, a istraživanja su pokazala da je ovo opcija koju nikada ne treba da izaberete. Globalna studija "Journal of Environmental Health" dokazala je da su u dva od svaka tri restorana u svetu, laboratorijski testirane kriške limuna bile prekrivene bakterijama koje uzrokuju bolesti.

Da stvar bude gora, na kriškama ove voćke nalazile su se fekalne bakterije. Otkriveno je ukupno 25 različitih i potencijalno opasnih mikroorganizama. Problem je što higijena zaposlenih ne može da se kontroliše. Ne postoji način da se proveri ko od osoblja ne pere ruke nakon korišćenja toaleta, a s obzirom da su ove kriške unapred sečene za posluživanje, leglo bakterija je neminovno.

Jedini način na koji možete da izbegnete pojavu bakterija, jeste da osigurate da osoblje restorana nosi zaštitne rukavice. Ako imate relativno slabiji imunitet ili ulazite u duboku starost, onda imate velike šanse da se razbolite od štetnih bakterija.

Podsetimo, kuhinja verovatno razmnožava više bakterija nego bilo koji restoran u gradu. Studije su pokazale da na kuhinjskoj dasci za sečenje može da bude do 200 puta više fekalnih bakterija nego na WC šolji. Zato, naredni put kad budete sekli limun, pobrinite se da uništite bakterije pre nego što ga ubacite u svoje omiljeno piće.

(MONDO)