Danas, 8. marta mnoge dame će od muževa, kolega i prijatelja dobiti cveće. Neki će odabrati saksijsko, neki "rezano", a ako je ovo drugo slučaj, onda bi trebalo da znate i kako da mu produžite životni vek...

Ako niste znali, sveže isečene ruže i hrizanteme održaće se u savršenom stanju od 7 do 12 dana, a lale i drugo cveće - više od dve nedelje - pod uslovom da se pridržavate osnovnih pravila. Ruslan Novikov, glavni agronom kompanije iz Sankt Peterburga "New Holland", otkrio je pet ključnih stvari koje treba da uradite kako vi buket ostao što duže svež.

1. Odabir zdravog buketa

Sve počinje u prodavnici. Prvo, pažljivo pregledajte buket. Cveće ne bi trebalo da bude "umorno" - ne bi trebalo da ima "nabore", da je mestimično potamnelo i druge nedostatke. Na primer, kod ruže obratite pažnju na "košulju" - to su prve, deblje latice "čašice" (pedicel), najčešće zelenkaste boje. Ukoliko jje zelena, to govori o svežini cveta i potvrda je da "trošne" latice nisu uklonjene. Trebalo bi da izaberete polurascvetan cvet. Ako kupite onaj koji je već potpuno procvetao, njegov životni vek će se smanjiti, ako je u zatvorenom pupoljku, može uvenuti kod kuće bez otvaranja.

Kad bket donesete kući, ne morate odmah da ga stavite u vazu. Važno je da se cveće "aklimatizuje. Ostavite ga u istom pakovanju 10-15 minuta i da se navikne na novu temperaturu. Zatim, nakon što uklonite dekoraciju, odnosno papir, isecite kraj stabljike kako bi se uklonio "vazdušni poklopac" i stavite u vodu.

2. Sveža voda

Glavno pravilo za sve sveže rezano cveće je redovno menjanje vode. Ponekad je samo ovo dovoljno da buket što duže traje. Sipajte filtriranu vodu na sobnoj temperaturi u čistu vazu. Voda se mora da se menja svakog dana kako se u njoj ne bi razmnožavale bakterije. Vazu ne treba napuniti vodom do vrha - dovoljno je da se stabljike spuste u vodu do 10-15 cm. Poželjno je i da donji listovi ne uranjaju u vodu, brže će propasti. Zato je najbolje da ih uklonite.

Ponekad pomalo uvele ruže mogu da se ožive tako što ćete ih potpuno staviti u kadu sa hladnom vodom. Ako stavite cvet u potpunosti u vodu noću, zasitiće se tečnošću i sutradan će sigurno biti svež.

3. Obrezivanje stabljike

Pored svakodnevne promene vode, drugi važan faktor u očuvanju buketa je sečenje stabljike. Kada menjate vodu, ne zaboravite da oštrim nožem ili sekačicom odsečete oko 1 cm stabljike. Tako će bolje apsorbovati vodu.

4. Pogodno okruženje

Cveće ne voli promaju i toplotu. Temperatura u prostoriji ne bi trebalo da bude veća od 25 stepeni, idealna  je 21-22 stepena. Takođe, suv vazduh nije pogodan za cveće. Zimi, kada je uključeno grejanje, treba koristiti ovlaživač - vlažnost od 40-50 odsto će već biti dovoljna. Možete da koristite i bočicu sa raspršivačem, ali morate prskati listove, a ne pupoljke.Izbor vaze ne igra veliku ulogu u životnom veku buketa. Omot, tačnije papir ili celofan, takođe ne morate da uklanjate. 

(MONDO)