Kakav osećaj u vama izaziva pomisao na uticajne mališane na društvenim mrežama? Ne samo da potiču iz imućnih porodica, već i sami zarađuju ogromne sume novca - u prvoj deceniji života. Da li iza njihovih profila stoje uglavnom roditelji ili sami kreiraju sadržaj koji izaziva lavinu komentara, možda još uvek nesvesni kako se ovo odražava na njihove vršnjake? Dok jedni smatraju da može da se diči novcem jer je njen, drugi su oštri protivnici sadržaja koji plasira 11-godišnja Piksi Kurtis.

Njena mama Roksi Jasenko jednom prilikom je izjavila da bi Piksi mogla da se penzioniše već sa 15 godina. Mala influenserka već vodi dva uspešna brenda, zarađuje velike svote novca, a pokrenula je firmu koja se bavi prodajom igračaka. Samo nakon lansiranja, sve igračke su rasprodate za 48 sati. Roksi je ćerki kupila automobile koje je platila 230.000 evra, a ovu kupovinu objasnila je rečima da želi da Piksi bude bezbedna.

"Za mene je najvažnije da ona i njen brat Hanter putuju bezbedno kada idu u školu i iz škole, pa sam za tu namenu kupila dobar auto. Logično je da ona ne vozi, ali s obzirom na broj smrtnih slučajeva na putevima, kupovina vozila sa svim bezbednosnim performansama bila je neophodna", istakla je mama ove devojčice.

Instagram/screenshot/pixiecurtis Piksi Kurtis

Piksi je izazvala lavinu komentara kada je kupila svoj prvi par cipela na štiklu, ali i poslednjim snimkom. Ona je na Instagramu objavila video u kom se pohvalila kako je uživala u šopingu, a onda detaljno pokazala šta je pazarila. Raspakovala je kese i otkrila da je kupila luksuznu kozmetiku, sveće i dizajnersku obuću - sjaj za usne od 27 evra, četkicu od 19 evra, još jedan proizvod od 60 evra i dve sveće od kojih je svaka koštala 107 evra. Potom je pokazala popularne čizme koje koštaju oko 125 evra.

Kao i uvek, snimak je izazvao reakcije, ali potpuno različite. Dok su se jedni pitali zašto je 11-godišnjakinji potrebna tako skupa kozmetika, drugi su tvrdili da ima pravo da radi šta hoće.

"Ona je dete, čemu ovo sve?", "Previše je razmažena", "Ljudi, da li ste svesni u kakvu ženu da će da izraste?", "Deca u ovom uzrastu ne treba da budu ospednuta nametnutim standarima lepote. Treba uzeti u obzir dugoročne posledice ovih navika", "Mislim da bi trebalo da poseti dečiju bolnicu i provede dan sa decom koja nisu imala sreće u životu", "Dete, to su samo stvarčice, nevažne su", "Ovo je dno", pisali su ljudi...

Pojedini su pisali da ima prava da uživa u svom bogatstvu. "To je njen novac, ona može da radi šta hoće", "Baš je briga, što da radi u životu ako ne mora", "Vodi i mene u kupovinu", bilo je komentara manjine. Pogledajte snimak u kom pokazuje šta je sve kupila:

Piksi Kurtis Instagram/pixiecurtis

(MONDO)