Da biste "na brzaka" renovirali unutrašnjost stana ili kuće, nije vam porebna pomoć profesionalaca - dizajnera ili stiliste za enterijer. Dobro osmotrite nekoliko ključnih detalja u domu i zamenite ih! Za svega par sati ćete u potpunosti promeniti izgled stana, uređenje će biti toliko efektno da će vam se činiti kao da ste ušetali u novi!

1. Stavite cveće u vazu

Cveće će "oživeti" prostor i "razveseliti" osnovnu šemu boja u vašem domu. Ako niste spremni da se brinete o sobnim biljkama, stavite buket sezonskog cveća u vazu. Nabavite nekoliko prelepih keramičkih ili staklenih vaza koje odgovaraju vašem raspoloženju i vrsti cveća.

dom-cveće.jpg
Shutterstock/Mariia Boiko 

2. Uklonite sve nepotrebno

Ponekad, da biste doterali enterijer stana, dovoljno je da samo odvojite malo vremena da se rešite svega što je nepottebno i "zagušuje" prostorije. To ne znači da je neophodno da se oslobodite svega odjednom, i onih stvari za koje niste sigurni da li će vam koristiti u bliskoj budućnosti. Na primer, iz sobe gde vam je sve lepo i praktično organizovano, dovoljno je samo da uklonite suvišne dekorativne detalje i pustite prostoriju da "prodiše".

dom-stvari.jpg
Shutterstock/Pixel-Shot 

3. Zamenite zidni dekor

Zidni dekor, slike, ogledala, tapiserije ili šta ste već okačili po zidovima, donekle su problematični za menjanje jer kada se jednom skinu, ostavljaju trag iza sebe. Ali, postoji način da osvežite prostorije i zamenite sve ove detalje. Koristite samo one veće površine, koji nće prekriti tragove.

dom-zid.jpg
Shutterstock/TippyTortue 

4. Postavite tepih

Brz način da transformišete unutrašnjost jeste da postavite tepih ili krparu (ukoliko niste u mogućnosti da priuštite nov komad, zamenite onaj iz spavaće sobe onim iz dnevne). Jarka boja će pomoći da se oživi neutralan enterijer. Osim toga, tepihe (ukoliko su manje površine) možete da okačite na zid. Ova nekada zastarela tehnika je ponovo moderna.

dom-tepih.jpg
Shutterstock/DesignStock09 

5. Osvežite tekstil

Zamena tekstila je još jedna brza opcija za renoviranje prostora. Ako izaberete novi dizajn tekstila i uklopite ga u ukupnu paletu enterijera, atmosfera sobe će se potpuno promeniti. Nemojte se plašiti eksperimentisanja sa bojom: izaberite svetle navlake za jastuke ili okačite svetle zavese sa kontrastnim uzorkom.

dom-jastuci.jpg
Shutterstock/PavelShynkarou 

(MONDO)