Veliku ponudu voća i povrća na pijacama treba iskoristiti za ostavljanje zimnice. Napravite plan, zima je duga, od oktobra do aprila je šest meseci i trebaće vam oko 300 obroka.
Gastronomija
Za zamrzavanje birajte potpuno sveže povrće, ali ne prezrelo. U principu, većinu povrća trebalo bi blanširati jer se pre upotrebe kuva uglavnom neodmrznuto u posoljenoj kipućoj vodi ili se dinsta na vrelom ulju.
Proces dubokog zamrzavanja odvija se na temperaturi od minus 40 stepeni, namirnice koje se ostavljaju na ovaj način čuvaju se na temperaturi od minus 20 stepeni. Znači, što brže, to bolje, jer na taj način nastaje ujednačena mešavina finih delića zamrznutog soka i biljnih gradivnih materija, što je preduslov za nepromenjen kvalitet namirnica kad ih izvadite iz zamrzivača.
Sitno voće je najbolje sačuvati celo. Izaberite zdravo voće, očistite ga, bobice ili komadiće složite na poslužavnik, naglo zamrznite, a zatim izvadite, pa prepakujte u kese. Tako možete sačuvati smokve, šljive s košticom, jabuke nasečene na kriške i blanširane u slatkom sirupu dva-tri minuta, piše "Blic".
Voće možete zamrznuti i sa šećerom u razmeri pet delova voća i jedan deo šećera - na kilogram voća 200 grama šećera. Rasporedite voće i šećer u slojevima i spakujte u kese. Naročito je preporučljivo tako zamrzavati breskve, nektarine, dinje...
Ako niste raspoloženi za spremanje velike slatke zimnice ili je već imate dovoljno, ostatak voća možete da zamrznete u sirovom stanju, u sirupu, sa šećerom, narendano. Iskoristićete ga za kolače, kompot. Kasnije od ovakvog voća možete da napravite i džemove, ako preko voća pre zamrzavanja sipate naceđen limun da ne bi promenilo boju kada se odmrzava.
Prokuvajte i ohladite šećerni sirup (litar vode s pola kilograma šećera), prelijte njime pripremljeno voće u posudi i hermetički zatvorite. Zamrznite na najbrži način kako bi sačuvalo boju, aromu i oblik. Ovako možete ostaviti bobice grožđa, smokve, zatim dunje i kruške koje prvo treba da blanširate.
Blanširanje je postupak pri kome se voće ili povrće potopi u vodu koja vri i prokuva - tvrdo povrće i voće do četiri minuta, meko od jednog do tri minuta - a zatim se potopi ili preliva vrlo hladnom vodom dok se ne ohladi. Za kilogram povrća treba vam osam do deset litara vode. Kada se voće ili povrće blanšira, vitamini se u njima duže zadržavaju nego kada se zamrznu sirovi.
Blitvi i kelju odvojte listove, izaberite samo zdrave, svaki dobro operite, pa ih blanširajte, pre zamrzavanja cveklu treba da zamrzavate skuvanu, karfiol razdvojte na cvetiće i blanširajte tri minuta. Ako zamrzavate praziluk, isecite ga po dužini i dobro očistite od zemlje, blanširajte nekoliko minuta i dobro zatvorite kesice da miris ne pređe na ostale namirnice u zamrzivaču.
Drugi način zamrzavanja praziluka je da iseckate praziluk na kolutiće kao kada želite da ga upotrebite, stavite u veću kesu i naglo zamrznite. Kada želite da ga upotrebite, lako ćete odlomiti jedan deo, jer tako zamrznut veoma se lako odvaja i možete odmah da ga koristite.
Spanać možete spakovati u listovima (blanširajte ih minut) skuvan i naseckan. Paprike možete spakovati pripremljene za punjenje, odsecite im kapicu, očistite i blanširajte tri minuta. Drugi način je da ih zamrznete punjene filom kojim ih inače punite, tako ćete imati zimi veoma brzo pripremljen ručak.
Koliko dugo se može čuvati zamrznuto
POVRĆE- pečurke: do tri meseca
- cvekla, praziluk, tikvice: do 6 meseci
- kelj: do 8 meseci
- blitva, karfiol, grašak, kupus, paprika,
- patlidžani, paradajz, spanać: do 12 meseci
VOĆE
- breskve, šljive, trešnje, kestenje, marelice: do 8 meseci
- dinje, jabuke, jagode, kruške, kupine, ribizle: do 10 meseci
- dunje, grožđe, smokve: do 12 meseci
Potpuno odledite voće pre upotrebe
Zamrznuto voće treba da zagrejete na 20 stepeni i odmah da ga upotrebite, a zamrznuto povrće se direktno stavlja u vodu koja vri ili vrelo ulje i dalje priprema kao i sirovo.Voće koje je bilo zamrznuto ne sme se jesti dok se potpuno ne odledi, jer namirnice koje su veoma hladne mogu na sluznici usta i ždrela izazvati promene koje su veoma slične opekotinama.
Pri pripremanju vodite računa o tome da se zamrznuto povrće mnogo brže kuva od svežeg, pa pazite da se ne raskuva.
(MONDO)