Oni su ustanovili da su tokom pet godina veliki ljubitelji mesa dobili više na težini od onih koji su jeli manje mesa, iako je broj unošenih kalorija u obe grupe bio isti, prenosi Rojters.

Britanski tim je utvrdio iznenađujuću činjenicu da vitkost najviše ugrožava piletina, potom mesne prerađevine, pa crveno meso.

Studijom je obuhvaćeno više od 100.000 muškaraca i 270.000 žena iz deset evropskih zemalja, koji su učestvovali u istraživanju o vezi između raka i ishrane, kao i drugih faktora načina života.

Utvrđeno je da su najveći "mesožderi" Danci, Nemci, Španci i Šveđani. Muškarci pripadnici tih nacija kroz meso konzumiraju oko 300 kalorija dnevno, a žene 200.

Među proučenim narodima, najmanje mesa jedu Grci - muškarci kroz njega prosečno unesu 200, a žene 140 kalorija.

Tokom petogodišnjeg praćenja i muškarci i žene su se godišnje u proseku gojili za po pola kilograma, s tim što su se najviše gojili oni koji su jeli najviše mesa - za svakih dodatnih 250 grama mesa dnevno, gojenje tokom pet godina se povećavalo za nešto preko dva kilograma.

(Tanjug)