Loše namešten kondom može da uzrokuje probleme tokom "akcije", kao što su oni povezani sa postizanjem uzbuđenja, mogućnošću dostizanja vrhunca i slično. Neodogovarajuća veličina prezervativa, takođe, može da poveća rizik od polno prenosivih infekcija (SPI) i neplanirane trudnoće.

Međutim, i pored svih rizika koje nose loše stavljen kondom ili njegova pogrešna veličina, iznenađuje da skoro polovina muškaraca starosti od 18 do 67 godina kaže da su u prethodna tri meseca koristili prezervativ koji im nije odgovarao.

Ako spadate u tu grupu, ili ako samo želite da naučite nešto više o tome kako da odaberete pravi veličinu, prvo treba da znate kako da izmerite veličinu svog polnog organa. To je prvi korak ka pravilnom odabiru prezervativa.

Kako da znate koji je vaš "broj"?

Kao i kod odeće, veličine kondoma mogu da variraju od proizvođača do proizvođača. Većina velikih brendova koji se bave proizvodnjom prezervativa ima detaljne informacije o njihovoj dužini i širini. Ako znate svoje mere, trebalo bi da budete u mogućnosti da sa sigurnošću kupite onaj koji vam najviše odgovara.

Gledajući podatke o veličini jednog popularnog proizvođača kondoma, "standardna" veličina će biti prava za vas ako je vaš organ dugačak između 13 i 18 cm, sa obimom od 10-13 cm. Ako ste obdareniji, i organ vam je duži od 18 cm, ovaj proizvođač kondoma preporučuje XL veličinu.

Ono što stručnjaci napominju, jeste da treba imati u vidu da se veličine prezervativa razlikuju u odnosu na brend, pa tako ono što je kod jednog L, kod drugog će biti možda XL. Najbolje je da kupite dve veličine oko kojih se dvoumite i probate. Tako ćete biti najsiguirniji.

Šta ako je premali ili prevelik?

Veličina kondoma može uticati na to koliko dobro "alatka" funkcioniše. Da bi intimni odnos bio kako treba, potrebno je da prezervativ prijanja poput "druge kože". Ali ako je kondom premali, veća je verovatnoća da će puknuti. Ako je preveliki, može doći do klizanja. I jedno i drugo su pootencijalni rizici za pojavu seksualno prenosivih infekcija i neželjene trudnoće.

Druga istraživanja su otkrila da je otprilike 1 od 5 muškaraca je imao probleme sa postizanjem uzbuđenja zbog upotrebe prezervativa. Ako je premali, može da ometa postizanje i održavanje uzbuđenja jer dolazi do prekida cirkulacije i otežava se ulazak krvi u organ. Kada je kondom prevelik, to ometa stimulaciju, što otežava da organ postigne "punu snagu".

(MONDO)