Gastronomija

"Hilandarski kvasac ili hilandarski kolač nema nikakve veze sa manastirom Hilandarom, niti to potiče iz manastira Hilandar", navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Dodaje se da u tom manastiru postoji pekara u kojoj se peče obični, uglavnom polubeli ili crni hleb, i da se prilikom njegovog spravljanja koriste brašno, voda, so i običan kupovni kvasac, a nikada mleko i jaja niti hilandarski kvasac jer tako nešto ne postoji.

Osim prevare vernika da postoji hilandarski hleb i receptura po kojoj se građani savetuju da ga prave zabrinjava upravu manastira.

Proces spravljanja hilandarskog kolača naime traje deset dana, uz korišćenje mleka i jaja, što znači da to narušava post u vreme ustanovljenih postova.

U saopštenju se podseća da se devedesetih godina prošloga veka građanima delio kvasac za kolač pod imenom amiški kolač prijateljstva, a 1999. godine pod imenom ostroški hleb ljubavi.

Ista prevara, kako se navodi, ponavlja se od 2003. godine i nosi naziv "Hleb prijateljstva iz Hilandara", a sada ponovo kruži priča o kvascu za hilandarski kolač.

U saopštenju nije navedeno na kojim lokacijama se deli pomenuti kvasac.

Manastir Hilandar je zamolio vernike da ne primaju hilandarski kvasac, ne prave hilandarski kolač i da tako spreče širenje zloupotrebe manastira.

(Beta)