Kvasac koji se deli vernicima u Srbiji za spravljanje takozvanog Hilandarskog kolača je prevara za narod, a verovanje da taj kolač donosi sreću onima koji ga prave je čisto sujeverje i besmislica, saopšteno je iz manastira Hilandar.
Gastronomija
Dodaje se da u tom manastiru postoji pekara u kojoj se peče obični, uglavnom polubeli ili crni hleb, i da se prilikom njegovog spravljanja koriste brašno, voda, so i običan kupovni kvasac, a nikada mleko i jaja niti hilandarski kvasac jer tako nešto ne postoji.
Osim prevare vernika da postoji hilandarski hleb i receptura po kojoj se građani savetuju da ga prave zabrinjava upravu manastira.
Proces spravljanja hilandarskog kolača naime traje deset dana, uz korišćenje mleka i jaja, što znači da to narušava post u vreme ustanovljenih postova.
U saopštenju se podseća da se devedesetih godina prošloga veka građanima delio kvasac za kolač pod imenom amiški kolač prijateljstva, a 1999. godine pod imenom ostroški hleb ljubavi.
Ista prevara, kako se navodi, ponavlja se od 2003. godine i nosi naziv "Hleb prijateljstva iz Hilandara", a sada ponovo kruži priča o kvascu za hilandarski kolač.
U saopštenju nije navedeno na kojim lokacijama se deli pomenuti kvasac.
Manastir Hilandar je zamolio vernike da ne primaju hilandarski kvasac, ne prave hilandarski kolač i da tako spreče širenje zloupotrebe manastira.
(Beta)