Obično je proleće vreme za generalno čišćenje i renoviranje doma. Mada, sve dok je lepog vremena bušilice će i dalje da rade. Takođe, kupovina i izdavanje stanova nikad nije bila veća. Naravno, njih kasnije vlasnici, odn. stanari prilagođavaju i renoviraju po svom ukusu. A ako se već odluče da sami zavrnu rukave, evo na šta bi trebalo da obrate pažnju.

Dizajnerka enterijera, Sofija Bjegović, koja se inače bavi i modelingom, te joj istančanog ukusa ne manjka, za MONDO je otkrila nekoliko trikova i saveta. Šta to ona nikada ne bi uradila u svom stanu i kako da manji prostor učinite vizuelno većim i prostranijim?

Boje na prvom mestu

Kako je na samom početku istakla, boje su najbitnija stavka u dizajnu enterijera i uopšte u renoviranju doma:

"Svetlije boje deluju veće i prostranije, takođe one i pozitivno utiču psihički na čoveka. Bilo koja jarka boja na velikoj površini može negativno da utiče na opšte stanje korisnika tog prostora, pogotovo nakon nekog dužeg vremena u malom prostoru. Moj savet je defintivno da se koriste monohromatski tonovi, bela, bež, svetlo siva, 'off-white' za velike površine, zidove, plafone i velike komade nameštaja", posavetovala je Sofija.

renoviranje kuce--4.jpg
instagram/renovating_love_lane 

Naravno, možete da koristite i jarke boje, ali kada je reč o njima treba biti obazriv:

"Akcentujte jedan detalj, na primer, fotelju ili jastuke koji vremenom možete da promenite, odnosno da zamenite štof, stavite nešto novo ako ta boja prođe iz trenda ili jednostavno dosadi. Iz mog ličnog iskustva, u malom prostoru, svaka boja koja 'bode oči' posle nekog vremena počne da smeta i na kraju se dobije samo suprotan efekat. Treba akcentovati stvari koje su lako zamenjive, kako bi se mogle prilagoditi sezonskim trendovima", dodala je naša sagovornica.

Prostorija u jednoj boji?

Danas je ljudima lakše, kako ne bi previše eksperimentisali, da sobu okreče u jednu boju i u istim nijansama prilagode nameštaj. Koliko je to zapravo moderno i lepo, otkriva Sofija.

"Obično je to odlika minimalizma da sve bude u jednoj boji. Minimalizam kao pokret je jako interesantan, ali ako se već ide u tom smeru onda treba ispratiti u potpunosti - u smislu forme, nameštaja i da prostorija bude lišena svih nepotrebnih detalja. U redu je da soba bude u istim tonovima, pogotovo ako je mala. Ali nikako potpuno jednobojna. Treba se igrati sa nijansama, teksturama, materijalima", dodala je ona. 

Šta je sa pločicama?

Kako ističe Sofija, danas je u trendu "što prirodnije to bolje", pa i kada je reč o pločicama. Treba birati one koje oponašaju prirodne dezene i teksturu kamena i uvek je bolje birati veće foramate pločica jer vizuelno deluju lepše.

pločice.jpg
shutterstock.com/Volurol 

Drvo kao estetski momenat

Kada je reč o drvenim elementima i komadima nameštaja, Sofija ističe da tu nema greške. Drvo je uvek u modi!

"Drvo ne treba da bude neke tamne nijanse za male prostore. U suprotnom, nekada može da ima i depresivni efekat, ali svetle i neutralne boje drveta, bež i sivakste uvek", dodala je ona.

Tapete - da ili ne?

Danas na tržištu postoji veliki izbor tapeta - šarenih, jednobojnih, sa teksturom, 3D... Da li su one i dalje u trendu i koja boje su idealne za manje prostorije?

Tapete.jpg
Shutterstock.com/Edvard Nalbantjan 

"Ja nikad ne bih stavila tapeta koja oponaša nešto. Ako je tapeta neka bude tapeta. Neka bude neki dezen ili šara. Ali ako oponaša mermer ili drvo, to nikako. Nemam ništa protiv tapeta, ako neki zid treba da se akcentuje ili ako je prazan. One su sada u trendu. Ja iskreno ne volim paterne (šare), na primer za zavese ili štofove za nameštaj. Po mom mišljenju, često izgleda demode", rekla je Sofija za kraj.

BONUS VIEDEO:

renoviranje kupatila TikTok/shemadehome

 (MONDO)