Podrum vina Aleksandrović iz Vinče kod Topole predstavio je u četvrtak prvo srpsko penušavo vino trijumf, proizvedeno po francuskoj tehnologiji u saradnji sa francuskim enologom Pjer Ivom Bjorneijasom iz Enološkog instituta u Šampanji.
Osnova šampanjca trijumf je bazno vino od sorte grožđa šardone. Tradicionalna šampanj metoda obuhvata sekundarnu fermentaciju u boci, posle koje je neophodno odležavanje od najmanje 15 meseci.
Vlasnik vinarije Božidar Aleksandrović rekao je da je prvi srpski šampanjac skoro identičan sa francuskim, navodeći da je on kruna njegove vinogradarske i vinarske karijere.
Prvi srpski šampanjac koštaće 25 evra.
"Iako je njegov kvalitet mnogo veći, prodavaćemo ga po toj ceni, jer želimo da ga što više ljudi proba", objasnio je Aleksandrović.
"Naša je obaveza da čuvamo tradiciju dobrih vina naših predaka, tako što ćemo proizvoditi vina za sva vremena, ali sa novim znanjima i novom tehnologijom", dodao je Aleksandrović, ističući da je prvi kontigent sa 13.000 boca flaširan i spreman za domaće i strano tržište.
"Proizvodnja šampanjca neće biti prioritet naše vinarije. Količine će biti limitirane i godišnje će se proizvoditi između 25.000 i 30.000 boca", najavio je Aleksandrović.
Vinarija Aleksandrović ima 50 hektara vinograda i godišnje proizvodi 400.000 boca vrhunskih vina, koja izvozi na tržišta Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Švajcarske, Austrije i Nemačke, kao i u zemlje regiona.
(FoNet)
Vlasnik vinarije Božidar Aleksandrović rekao je da je prvi srpski šampanjac skoro identičan sa francuskim, navodeći da je on kruna njegove vinogradarske i vinarske karijere.
Prvi srpski šampanjac koštaće 25 evra.
"Iako je njegov kvalitet mnogo veći, prodavaćemo ga po toj ceni, jer želimo da ga što više ljudi proba", objasnio je Aleksandrović.
"Naša je obaveza da čuvamo tradiciju dobrih vina naših predaka, tako što ćemo proizvoditi vina za sva vremena, ali sa novim znanjima i novom tehnologijom", dodao je Aleksandrović, ističući da je prvi kontigent sa 13.000 boca flaširan i spreman za domaće i strano tržište.
"Proizvodnja šampanjca neće biti prioritet naše vinarije. Količine će biti limitirane i godišnje će se proizvoditi između 25.000 i 30.000 boca", najavio je Aleksandrović.
Vinarija Aleksandrović ima 50 hektara vinograda i godišnje proizvodi 400.000 boca vrhunskih vina, koja izvozi na tržišta Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Švajcarske, Austrije i Nemačke, kao i u zemlje regiona.
(FoNet)