Kilogram ove kafe, koja je prošla kroz probavni sistem cibetki, u Londonu dostiže cenu od 770 dolara!

Kako tražnja za ovom kafom raste, inodnežanski proizvođači su se dosetili da produkciju povećaju držeći cibetke u kavezima i hraneći ih bobicama kafe.

Ljubitelji pomenute kafe, poznate pod imenom "kopi luvak" (Kopi Luwak) strahuju, međutim, da se uzgajanjem cibetki na farmama neće dobiti pravi ukus, jer cibetke u divljini jedu najrazličitije plodove, a tek kombinovanjem njihovih enzima, koji obogaćuju fermenatciju kafenih bobica u utrobi cibetki, dobija se "ono pravo".

Vodeći indonežanski islamski organi tek nedavno su odobrili "kopi luvak" kafu za upotrebu domaćim vernicima, proglašavajući da ona nije "haram" (zabranjena za muslimane) ukoliko je dobro oprana.

Više o tome, kao i o životinji od koje se kafa dobija, pročitajte OVDE.

(Tanjug)