Priprema nije jednostavna jer postoji predradnja – da biste pripremili srpske škampe morate prvo da pripremite srspke lignje. Zašto?

Zato što se srpske škampe pripremaju s guštom, što će reći uz meze, a da bi se razbila monotonija, u predradnji meze se srpske škampe i pije kopaonička rakija iz podruma Duška Janićijevića.

Srpske lignje (iz Dalmacije)

Lignje dobro obarite i stavite u sirće i malsinovo ulje. Poprskajte gomilom sitno iseckanog belog luka I nonšalantno bacite takođe sitno seckan peršun.

O’ladite. O’ladite i čokanjče koje ćete potezati u ritmu ča-ča-ča.

Ovo je pravi prilog za čin koji predstoji.

Na Kaleniću kupite jedan kilogram škembića. Očistite ih i obarite. Ova operacija traje koliko da dva puta uzmete meze i drmnete tri čokanja.

Dok se škembići bare, a meze rapidno nestaje, razbijte dva do tri jajeta i sa prezlama pravite poh. Škembiće isečene na kaiševe, u froncle, bacate u poh, a zatim, naoko nezainteresovano, u ulje friteze. Ko nema fritezu ima teget šerpu sa belim tufnama.

Pečenje traje kratko, jer su škembići bareni.

Srpske lignje servirajte tako što ćete na sto izneti limun i tartar sos.

I tu nastaje dilemma: pivo ili vino. Neodlučni neka prvo piju pivo da ugase žeđ, a zatim da pređu na vino. Belo. Pa mlogo.

Mačkov podrum je in vino veritas, a tek incognito! Nikako “kršteno”! To je zločin. Zločin prema vinu. I sebi.

(MONDO)