Omiljeni napitak koji se često smatra "merilom veštine kuvarice". Kada je turska kafa dobra, u šalimo kažemo da domaćica "može da se uda", a to znači da je odnos vode, kafe i šećera (po potrebi) odličan. Postoje i oni kojima je jednostavno teško da pogode pravu meru. Ipak, malo ko zna kako se pravilno kuva turska kafa. Vrlo je prosto i svako može da usvoji za tili čas!
Navikli smo da sipamo vodu u džezvu, dodamo šećer ukoliko želimo i stavimo na ringlu da se zagreva dok ne proključa. Potom sklonimo džezvu, odlijemo manju količinu vode, dodamo kafu i vratimo na ringlu kako bi mešavina proključala. Druga varijanta jeste da se voda ne oduzima. To radimo ukoliko kafu pravimo u većoj džezvi, pa ne postoji bojazan da će se tečnost izliti kad proključa, već će se kafa odmah sipati.
Sada je na Reditu osvanuo snimak tradicionalne pripreme turske kafe koji je izazvao lavinu reakcija. Kako se vidi na snimku, caka je u tome da što više pustite da vaša kafa ključa. Drugim rečima, trebalo bi da spuštate i dižete džezvu kako bi kafa više puta mogla da "provri". Mnogi kažu da je ogromna razlika u mirisu i ukusu u odnosu na tradicionalan način pripreme. Pogledajte kako to izgleda:
BONUS VIDEO:
(MONDO)
Zvezda u drami pobedila Partizan i odbranila Kup: Mekintajer doneo petu "Žućkovu levicu" u nizu
Da li je ovo ključni detalj finala Kupa Radivoja Koraća? Snimak otkriva zašto je Obradović pobesneo
"Nisu igrači odlučili finale, znamo svi o čemu pričamo": Obradović siguran da je i navijačima Partizana jasno
"Ako se bilo šta loše desi, odgovorni su Partizanov predsednik i trener": Čović se još jednom oglasio pred meč
"Tebe i takvih kao ti se niko ne plaši, Partizan ima preča posla od Kupa": Mijailović oštro odgovorio Čoviću