Ako se i vi pridržavate ustaljenih običaja samo da vam ne bi bilo neprijatno u restoranu, krajnje je vreme da se konačno opustite i uživate.

Samo belo vino se služi ohlađeno

Ko zna kad su ljudi utvrdili da je crno vino bolje ako se služi na sobnoj temperaturi. Ipak, imajte u vidu da je prosečna temperatura sve viša i viša. Dakle, pošto crno vino pun ukus ima na temperaturi od 16 ili 18 stepeni, slobodno ga pre služenja stavite na dvadesetak minuta u frižider.

Vino kuće je za cicije

Ako idete u pristojan restoran, možete poručiti vino kuće bez brige. U ozbiljnim kafanama pažljivo biraju koje će ih vino predstavljati i veoma vode računa o kvalitetu, pa je ovo vino često bolje od polovine onih u vinskoj karti.

Slobodno vratite vino ako vam se ne dopada

Retko će se desiti da u restoranu nešto nije u redu sa bocom koju su vam doneli. Ipak, ako vino ima neprijatan miris, mutno je, kiselo ili po njemu nešto pliva, slobodno vratite bocu i tražite drugu.

Ne morate da se folirate

Ako niste stručnjak za vino, nemojte se opterećivati i teatralno vrteti čašu. Ipak, ako vas baš zanima kako se proba vino, evo odgovora: uzme se gutljaj, zadrži se u ustima i udahne se vazduh kroz zube, da pređe preko vina, a zatim se izdahne kroz nos. Ovako se najbolje oseti i ukus i miris.

(MONDO)