Obrok za četiri do šest osoba poslužite uz kuvanu testeninu.
Sastojci:
Za ćufte
700 grama mlevene govedine
100 grama mesnate suve slanine
Jedno žumance
Glavica crnog luka, sitno iseckana
Tri kašike svežeg origana
So, biber
Maslinovo ulje
Za sos
Kilogram oljuštenog paradajza
Tri kašike koncentrovanog paradajz pirea
Dva čena belog luka
Jedna manja suva ljuta papričica
Pola kašičice prah šećera
Malo limunovog soka
50 grama svežeg bosiljka
Priprema:
U tiganju zagrejte dve kašike maslinovog ulja, i propržite iseckani luk i slaninu. Posle pet minuta, dodajte origano i pržite još nekoliko minuta. Sklonite sa vatre, i ostavite da se ohladi u većoj posudi za mešenje.
U posudu dodajte sve ostale sastojke za ćufte, i dobro izmešajte rukama ili kašikom. Od dobijene smese napravite manje ćufte, i ostavite ih da odstoje desetak minuta.
Iseckajte paradajz, čen belog luka i papričicu. U činiji pomešajte ove sastojke sa koncentratom paradajza, kašikom maslinovog ulja i šećerom.
Ćufte pržite na maslinovom ulju dok blago ne porumene sa svih strana, a zatim ih poređajte u posudu za pečenje. Prelijte ih mešavinom paradajza, i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta.
Obarite testeninu željenog oblika "al dente", dodajte malo putera i servirajte uz ćufte u sosu. Po želji, narendajte i parmezan pre serviranja.
(MONDO)
Za ćufte
700 grama mlevene govedine
100 grama mesnate suve slanine
Jedno žumance
Glavica crnog luka, sitno iseckana
Tri kašike svežeg origana
So, biber
Maslinovo ulje
Za sos
Kilogram oljuštenog paradajza
Tri kašike koncentrovanog paradajz pirea
Dva čena belog luka
Jedna manja suva ljuta papričica
Pola kašičice prah šećera
Malo limunovog soka
50 grama svežeg bosiljka
Priprema:
U tiganju zagrejte dve kašike maslinovog ulja, i propržite iseckani luk i slaninu. Posle pet minuta, dodajte origano i pržite još nekoliko minuta. Sklonite sa vatre, i ostavite da se ohladi u većoj posudi za mešenje.
U posudu dodajte sve ostale sastojke za ćufte, i dobro izmešajte rukama ili kašikom. Od dobijene smese napravite manje ćufte, i ostavite ih da odstoje desetak minuta.
Iseckajte paradajz, čen belog luka i papričicu. U činiji pomešajte ove sastojke sa koncentratom paradajza, kašikom maslinovog ulja i šećerom.
Ćufte pržite na maslinovom ulju dok blago ne porumene sa svih strana, a zatim ih poređajte u posudu za pečenje. Prelijte ih mešavinom paradajza, i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta.
Obarite testeninu željenog oblika "al dente", dodajte malo putera i servirajte uz ćufte u sosu. Po želji, narendajte i parmezan pre serviranja.
(MONDO)