U srednjem veku muskatni oraščić se merio zlatom i za tri muskatna oraščića mogla se dobiti ovca.
Muskatni oraščić je jezgro semena muskatnog oraha tropskog zimzelenog drveta koje daje plodove slične breskvi. Po izgledu je sličan orahu, težak je i tvrd, ali se može seći nožem.
Za oraščić je karakteristična naboranost i smeđa boja, posuta često belim prahom koji potiče od kreča. Oraščići okruglog oblika se više cene od duguljastih, piše "Politika".
U oraščiću ima sedam do 15 odsto etarskog ulja, oko 35 odsto masti, malo smole, fitosterola, oko 25 odsto skroba, saponina, boje i drugih materija. Muskatni oraščić se ističe među ostalim začinima prijatnim, finim, intenzivnim mirisom. Ukus mu je aromatičan i gorak.
Prirodna postojbina su Molučka ostrva, ali se danas uvozi iz Indonezije i Indije. U Indiji se razlikuju dva stepena kvaliteta u zavisnosti od područja gde se bere (istočna i zapadna Indija). Istočnjački muskatni oraščić ima neznatno viši sadržaj ulja, i samim tim mu je i cena viša. Poznate vrste su java, banda, penang i amboni.
Muskatni oraščić ima blago umirujuće dejstvo i koristi se kod nesanice, deluje protiv dijareje i mučnine, olakšava varenje, pojačava funkciju srca i mozga. Koristi se u malim količinama i ne treba ga davati deci.
Kao začin ima široku primenu. U pekarstvu muskatni oraščić se najčešće koristi u krofnama, začinjenim testima ili žitkim testima, i u suvim prelivima za pogačice. Aroma je kompatibilna sa šećerom, višnjama, breskvom, kruškom i aromom kafe. Kombinacija sa kakaom daje veoma dobar ukus, a takođe i sa pomorandžom i limunom.
Rendani oraščić se koristi za supe, jela od mesa, peciva, pića. Koristi se i kao aromatičan začin za izradu likera, a najpoznatiji liker sa ovom aromom je šartrez.
Poznata je smeša ovog začina sa cimetom, kardamomom, pimentom i biberom koju jelima treba dodavati u malim količinama.
U srednjem veku muskatni oraščić se merio zlatom i za tri muskatna oraščića mogla se dobiti ovca. Muskat su mogli da koriste samo bogati, a kada su hteli da zasene goste, kao poslasticu su im servirali kandirane muskatne orahe.
(MONDO)
Za oraščić je karakteristična naboranost i smeđa boja, posuta često belim prahom koji potiče od kreča. Oraščići okruglog oblika se više cene od duguljastih, piše "Politika".
U oraščiću ima sedam do 15 odsto etarskog ulja, oko 35 odsto masti, malo smole, fitosterola, oko 25 odsto skroba, saponina, boje i drugih materija. Muskatni oraščić se ističe među ostalim začinima prijatnim, finim, intenzivnim mirisom. Ukus mu je aromatičan i gorak.
Prirodna postojbina su Molučka ostrva, ali se danas uvozi iz Indonezije i Indije. U Indiji se razlikuju dva stepena kvaliteta u zavisnosti od područja gde se bere (istočna i zapadna Indija). Istočnjački muskatni oraščić ima neznatno viši sadržaj ulja, i samim tim mu je i cena viša. Poznate vrste su java, banda, penang i amboni.
Muskatni oraščić ima blago umirujuće dejstvo i koristi se kod nesanice, deluje protiv dijareje i mučnine, olakšava varenje, pojačava funkciju srca i mozga. Koristi se u malim količinama i ne treba ga davati deci.
Kao začin ima široku primenu. U pekarstvu muskatni oraščić se najčešće koristi u krofnama, začinjenim testima ili žitkim testima, i u suvim prelivima za pogačice. Aroma je kompatibilna sa šećerom, višnjama, breskvom, kruškom i aromom kafe. Kombinacija sa kakaom daje veoma dobar ukus, a takođe i sa pomorandžom i limunom.
Rendani oraščić se koristi za supe, jela od mesa, peciva, pića. Koristi se i kao aromatičan začin za izradu likera, a najpoznatiji liker sa ovom aromom je šartrez.
Poznata je smeša ovog začina sa cimetom, kardamomom, pimentom i biberom koju jelima treba dodavati u malim količinama.
U srednjem veku muskatni oraščić se merio zlatom i za tri muskatna oraščića mogla se dobiti ovca. Muskat su mogli da koriste samo bogati, a kada su hteli da zasene goste, kao poslasticu su im servirali kandirane muskatne orahe.
(MONDO)