U okviru jednog od najpoznatijih Salona čokolade na svetu, održaće se konferencije, promocije, degustacije, master klase kuvara i proizvođača čokolade.

Statistika je pokazala da globalna kriza gotovo da nije uticala na potrošnju čokolade, koja je na posebno visokom nivou u alpskoj regiji i zemaljama sa hladnijom klimom.

Stanovnici Irske tako troše istu količinu čokolade kao i prosečni Švajcarci - 12 kilograma godišnje. Francuska je na toj listi na sedmom mestu sa 6,6 kilograma po stanovniku.

Osnovna tema ovogodišnjeg Sajma čokolade u Parizu (Salon du Chocolat) biće osiguranje stabilne proizvodnje kakaoovca u zemljama proizvođačima, a posebno uvođenje pravične trgovine.

Pažnja će, takođe, biti posvećana proizvodnji biološki čiste čokolade, čija popularnost postepeno raste u svetu.

Među glavnim događajima ovogodišnjeg pariskog salona biće već tradicionalni defile manekenki u haljinama od čokolade. Publici će se, sem toga, biti predstavljeno najmanje 1.000 recepata za pripremu čokolade i slatkiša na njenoj osnovi.

Očekuje se da će izložbu čokolade u halama u blizini Versajskih vrata Pariza posetiti najmanje 120.000 ljudi.

Pogledajte kako je bilo na otvaranju:



(Tanjug)