Danas u prodavnicama možete da pronađete niz različitih sredstava za pranje veša. U prilog tome govore granule koje veš čine mirisnim i do 12 nedelja, a koje su doživele veliku popularnost. Ipak, mnoge domaćice imaju nedoumicu. Šta je najbolje koristiti - prašak, tečni deterdžent (gel) ili kapsule? Alergolog Oksana Shabalina prednost daje tečnim deterdžentima.

Kako kaže, odličan je za osobe koje imaju osetljivu kožu. Takvi proizvodi ne sadrže fosfate koji mogu da oštetu dečiju, ali i kožu odraslih. Praškovi za veš sadrže veliku količinu fosfata i surfaktanata, pa se veš teže ispire vodom. Oni takođe mogu da izazovu iritaciju i svrab na koži, ističe alergolog. Nakon pranja, potrebno je najmanje dvostruko ispiranje. Za razliku od praška, tečni proizvodi se lakše ispiru.

Osim toga, ako prašak sadrži izbeljivač, takođe može da našteti koži ako dođe u kontakt sa njom. Što se tiče kapsula ili tableta, one sadrže obične praškove za pranje ili gelove za pranje. Njihova jedina prednost je tačna doza, a glavni nedostatak je visoka cena.

Anketa

Kako perete veš?

BONUS VIDEO:

ubacivanje praška u bubanj TikTok/cleanwithbekxx

(MONDO/T.V.)