Upotreba meda u pekarstvu, u odnosu na neke druge zemlje, kod nas je zanemarljiva. Kao primer drugačije prakse može se uzeti SAD - jedna trećina od celokupne proizvodnje meda upotrebi se u pekarskoj industriji.
Glavni razlog za tako veliku upotrebu u pekarstvu potiče zbog osobine meda da zadržava vlagu u hlebu, pa samim tim i njegovu svežinu u toku dužeg perioda.
Obično se testu dodaje od jedne kašike pa čak do 4 do 5 odsto tečnog meda. Za kvasac, koji med čini razuđenijim, istovremeno je i najbolji energetski dodatak. Sem toga, hleb dobija izvanrednu boju zbog delimične karamelizacije meda na površini hleba.
Iako nam je u svakodnevnoj ponudi više vrsta hleba, sve je teže da se nađe onaj pravi, po našem ukusu - mirišljav, ukusan, neofarban, bez neželjenih dodataka i aditiva...
Ali i onaj koji može da se jede i sutradan.
Takav hleb možete i sami da napravite, po receptu koji donosi "Politikin Potrošač".
- 1 kg ražanog brašna
- 50 g svežeg kvasca
- kašičica meda
- kašika soli
- 2 kašike ulja
- malo putera
Razmutite kvasac sa malo meda i toplom vodom i ostavite da odstoji dok ne zapeni. Pomešajte obe vrste brašna i so, napravite udubljenje na sredini pa u njega sipajte malo meda, kvasac, ulje i, dodajući toplu vodu, zamesite testo.
Izručite na radnu površinu i mesite 10 minuta dok testo ne postane glatko. Oblikujte loptu, razrežite je nožem unakrst po površini, prekrijte tkaninom i ostavite na toplom mestu dok ne udvostruči zapreminu.
Premesite, podelite na šest delova i formirajte okrugle hlepčiće ili veknice (razvucite testo oklagijom, pa urolajte, bolje će da se ispeče).
Poređajte hlebove u plehove i ostavite još 40-45 minuta da narastaju, pa stavite u zagrejanu rernu. Posle nekoliko minuta smanjite temperaturu i nastavite da pečete.
Ako želite reš koricu držite u rerni posudu s vrelom vodom, a ako želite meku, premažite hlepčiće maslacem 10 minuta pre kraja pečenja. Ispečene hlepčiće ohladite na žičanoj rešetki.
- 150 g ovsenih pahuljica
- 3 dl mlake vode
- 30 g kvasca
- kašika meda
- kašičica soli
- kašičica maslaca
- belance
- ovsene pahuljice za posipanje
Rastopite kvasac u mlakoj vodi sa kašikom meda. Kad kvasac zapeni, dodajte kašiku putera i ovsene pahuljice pa ostavite 10 minuta. Dodajte so i integralno brašno, umesite testo i ostavite po strani prekriveno krpom dok ne naraste (oko jedan sat).
U međuvremenu podmažite puterom kalup za pečenje i obložite ga ovsenim pahuljicama. Premesite testo, izbacite sav vazduh iz nadošlog testa, oblikujte jufku, stavite je u kalup i ostavite da ponovo narasta još jedan sat.
Premažite testo smesom od belanca umućenog sa kašikom tople vode, pospite ovsenim pahuljicama i pecite 15 minuta na 220, a onda smanjite na 200 stepeni. Kad je hleb pečen premažite ga toplom vodom, uvijte u čistu krpu i stavite na rešetku da se ohladi.
- 200 g integralnog raženog brašna,
- pola paketa svežeg kvasca
- kašika meda
- malo soli
- kašičica kima
- po dve kašike iseckanog peršuna i celera
- kašičica suve nane
- pola kašičice origana
- na vrh noža majčine dušice
Sve navedene sastojke izmešati sa 200 g tople vode, umesiti meko testo i ostaviti ga na toplom oko jedan sat. Premesiti, staviti u uži pleh ili oblikovati pogaču i peći tako što hleb stavljate u hladnu rernu i zagrevate je do 220 stepeni.
Hleb je gotov kada igla zabodena u testo postane suva i čista.
Prijatno.
(MONDO)
Obično se testu dodaje od jedne kašike pa čak do 4 do 5 odsto tečnog meda. Za kvasac, koji med čini razuđenijim, istovremeno je i najbolji energetski dodatak. Sem toga, hleb dobija izvanrednu boju zbog delimične karamelizacije meda na površini hleba.
Iako nam je u svakodnevnoj ponudi više vrsta hleba, sve je teže da se nađe onaj pravi, po našem ukusu - mirišljav, ukusan, neofarban, bez neželjenih dodataka i aditiva...
Ali i onaj koji može da se jede i sutradan.
Takav hleb možete i sami da napravite, po receptu koji donosi "Politikin Potrošač".
Hleb za svačiji ukus
- 2 kg oštrog brašna- 1 kg ražanog brašna
- 50 g svežeg kvasca
- kašičica meda
- kašika soli
- 2 kašike ulja
- malo putera
Razmutite kvasac sa malo meda i toplom vodom i ostavite da odstoji dok ne zapeni. Pomešajte obe vrste brašna i so, napravite udubljenje na sredini pa u njega sipajte malo meda, kvasac, ulje i, dodajući toplu vodu, zamesite testo.
Izručite na radnu površinu i mesite 10 minuta dok testo ne postane glatko. Oblikujte loptu, razrežite je nožem unakrst po površini, prekrijte tkaninom i ostavite na toplom mestu dok ne udvostruči zapreminu.
Premesite, podelite na šest delova i formirajte okrugle hlepčiće ili veknice (razvucite testo oklagijom, pa urolajte, bolje će da se ispeče).
Poređajte hlebove u plehove i ostavite još 40-45 minuta da narastaju, pa stavite u zagrejanu rernu. Posle nekoliko minuta smanjite temperaturu i nastavite da pečete.
Ako želite reš koricu držite u rerni posudu s vrelom vodom, a ako želite meku, premažite hlepčiće maslacem 10 minuta pre kraja pečenja. Ispečene hlepčiće ohladite na žičanoj rešetki.
Hleb sa ovsenim pahuljicama
- 450 g integralnog brašna- 150 g ovsenih pahuljica
- 3 dl mlake vode
- 30 g kvasca
- kašika meda
- kašičica soli
- kašičica maslaca
- belance
- ovsene pahuljice za posipanje
Rastopite kvasac u mlakoj vodi sa kašikom meda. Kad kvasac zapeni, dodajte kašiku putera i ovsene pahuljice pa ostavite 10 minuta. Dodajte so i integralno brašno, umesite testo i ostavite po strani prekriveno krpom dok ne naraste (oko jedan sat).
U međuvremenu podmažite puterom kalup za pečenje i obložite ga ovsenim pahuljicama. Premesite testo, izbacite sav vazduh iz nadošlog testa, oblikujte jufku, stavite je u kalup i ostavite da ponovo narasta još jedan sat.
Premažite testo smesom od belanca umućenog sa kašikom tople vode, pospite ovsenim pahuljicama i pecite 15 minuta na 220, a onda smanjite na 200 stepeni. Kad je hleb pečen premažite ga toplom vodom, uvijte u čistu krpu i stavite na rešetku da se ohladi.
Hleb sa začinima
- 200 g integralnog pšeničnog ili kukuruznog brašna- 200 g integralnog raženog brašna,
- pola paketa svežeg kvasca
- kašika meda
- malo soli
- kašičica kima
- po dve kašike iseckanog peršuna i celera
- kašičica suve nane
- pola kašičice origana
- na vrh noža majčine dušice
Sve navedene sastojke izmešati sa 200 g tople vode, umesiti meko testo i ostaviti ga na toplom oko jedan sat. Premesiti, staviti u uži pleh ili oblikovati pogaču i peći tako što hleb stavljate u hladnu rernu i zagrevate je do 220 stepeni.
Hleb je gotov kada igla zabodena u testo postane suva i čista.
Prijatno.
(MONDO)