Inspekcije Ministarstva poljoprivrede proveravaju pečurke koje se nalaze na rafovima registrovanih radnji, dok su pijačne tezge ostale izvan lanca kontrole. To znači da potrošačima ostaje jedino da veruju na reč prodavcu koji tvrdi da ih je baš tog jutra ubrao i da se nadaju da se baš na njihovoj trpezi neće naći gljiva opasna po zdravlje.

"Već godinama upozoravamo na to da niko ne zna kakvog su kvaliteta pečurke koje se prodaju na pijacama. Zbog toga svim kupcima savetujem da izbegavaju kupovinu pečuraka na tržnicama, jer je tu nemoguće utvrditi gde su ubrane i kako su skladištene", kaže za "Politikin Potrošač" Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Problem je što nesavesni proizvođači pečurke gaje u neodgovarajućim uslovima, može da se desi da nenamerno pomešaju dve slične, od kojih je jedna jestiva, a druga nije, pa može da dođe do trovanja konzumenata.

"Kupci bi najpre trebalo da provere da li sveže gljive, koje se prodaju upakovane, imaju deklaraciju sa nazivom jestive pečurke, firmom i sedištem ili imenom proizvođača, odnosno lica koje ih je upakovalo, datumom proizvodnje i rokom upotrebe", kažu u Generalnom inspektoratu Ministarstva poljoprivrede.

Čini se da su tako, barem što se gljiva tiče, sigurniji veliki trgovinski lanci, jer osim inspekcija imaju i stroge unutrašnje mehanizme kontrole, a kako kažu, gljive nabavljaju od profesionalnih prodavaca.

U julu prošle godine u Klinici za urgentnu i kliničku toksikologiju Centra za kontrolu trovanja VMA pregledana su 42 pacijenta sa akutnim trovanjem gljivama od kojih je 29 bolnički lečeno. Profesorr dr Slavica Vučinić, načelnica Klinike za urgentnu i kliničku toksikologiju VMA, kaže da je polovina pacijenata imala najteži oblik trovanja, a šestoro njih je preminulo.

"Nažalost, svi pacijenti sa teškim trovanjem gljivama javili su se lekaru posle više od četiri dana nakon što su jeli otrovne gljive, a optimalni period za primenu terapije je 48 sati. Svi pacijenti su konzumirali samonikle gljive, a većina otrovanih se branjem pečuraka bavila i po više decenija.

Navodili su da su takve gljive već jeli, da su u pitanju takozvane zeke. Te pečurke su nalik zelenoj pupavci koja je izuzetno toksična i odgovorna za većinu smrtonosnih trovanja gljivama. Simptomi su mučnina, bolovi u trbuhu, povraćanje, dijareja, da bi se već drugog dana pojavili znaci oštećenja jetre i bubrega", objasnila je tada dr Vučinić.

Stručnjaci objašnjavaju da je važno da se u slučaju trovanja odmah izazove povraćanje i da se pacijent javi lekaru.

"Samonikle pečurke, odnosno one koje se beru u prirodi, ne kupujte ni od koga. To je glavni savet za sve koji pazare na pijacama. Traba birati pečurke od odgajivača”, savetuje Branislav Uzelac, predsednik Asocijacije gljivara.

Velika je zabluda, dodaje on, i da je bolje kupovati sitne šampinjone, već su krupniji kvalitetniji.

"Osim toga, često se na pijačnim tezgama nađu jestive pečurke, ali koje nisu u jestivom stanju. To znači da su nezrele, prezrele ili da su dugo stajale. I njih treba izbegavati."

(MONDO)