Voliš čvarke? Spremi se za prvi "Čvarak fest", manifestaciju u slavu omiljene srpske hrane, koja će biti održana sledećeg vikenda u mestu Kać nadomak Novog Sada.
"Manifestaciju će otvoriti bend Riblja čorba, u kaćkom Svetosavskom domu u 20.00 časova", najavio je na konferenciji za novinare u Novom Sadu Miroslav Piljić, predsednik Organizacionog odbora ove maninifestacije, jedinstvene u Srbiji.
On je dodao da će "Čvarak fest" 27. novembra zatvoriti druga Miroslav Ilić, koncertom koji će, takođe, biti održan u Svetosavskom domu.
"U međuvremenu pedesetak ekipa vodiće žestoke borbe na takmičenju u topljenju domaćih čvaraka. Najbolje čvarke proglasiće stručni žiri eminetnih poznavalaca mesa i mesnih prerađevina sa novosadskog Tenološkog fakulteta, koji će najboljim čvarcima dati sertifikat", rekao je Piljić.
On je dodao da "Čvarak fest" ima humanitaran karakter, jer će istopljena mast biti predata Crvenom krstu Novog Sada.
Na pitanje novinara Srne zašto su danas čvarci, nekad sirotinjska hrana, toliko skupi u Srbiji, Piljić je odgovorio da je to zbog načina tovljenja svinja.
"Dobri čvarci danas su u Srbiji zaista skupi i cena im je od 550 do 750 dinara. Osnovni razlog njihove leži u činjenici da malo ko danas topi mast, jer se sav tov svinja usmerava za dobijanje što više kvalitetnog mesa."
(Srna)
On je dodao da će "Čvarak fest" 27. novembra zatvoriti druga Miroslav Ilić, koncertom koji će, takođe, biti održan u Svetosavskom domu.
"U međuvremenu pedesetak ekipa vodiće žestoke borbe na takmičenju u topljenju domaćih čvaraka. Najbolje čvarke proglasiće stručni žiri eminetnih poznavalaca mesa i mesnih prerađevina sa novosadskog Tenološkog fakulteta, koji će najboljim čvarcima dati sertifikat", rekao je Piljić.
On je dodao da "Čvarak fest" ima humanitaran karakter, jer će istopljena mast biti predata Crvenom krstu Novog Sada.
Na pitanje novinara Srne zašto su danas čvarci, nekad sirotinjska hrana, toliko skupi u Srbiji, Piljić je odgovorio da je to zbog načina tovljenja svinja.
"Dobri čvarci danas su u Srbiji zaista skupi i cena im je od 550 do 750 dinara. Osnovni razlog njihove leži u činjenici da malo ko danas topi mast, jer se sav tov svinja usmerava za dobijanje što više kvalitetnog mesa."
(Srna)