Naravno da je divan obrok važan, ali šta bi bilo bez savršenog deserta na kraju? I dok uživate, verovatno ne brinete o računu koji će vam zubar ispostaviti u budućnosti, ali svakako vam je bitna cena samog deserta.
Mali broj ljudi može da dopusti sebi da potroši hiljade evra na slatkiše, ali za ludo bogate (ili samo lude?) "Press" donosi listu deset najskupljih poslastica na svetu.
Diamond Fruitcake - 1,65 miliona dolara
Nastao je tako što je jedan tokijski poslastičar došao na genijalnu ideju da njegov kolač košta potpuno neumerenu svotu novca. Odlučio je da ga proda na aukciji na izložbi nazvanoj "Dijamanti: čudo prirode". Šefu je trebalo šest meseci da dizajnira kolač i još jedan da ga finišira. Kolač prekrivaju 233 mala dijamanta, a osim njih ostatak koji sadrži neodoljivu kremu je potpuno jestiv.
Strawberries Arnaud 1,4 miliona dolara
Kako to obično biva, stvari nisu uvek onakve kakve izgledaju, a to posebno važi u slučaju ove poslastice. Ako vas put nanese u Arnoov restoran u francuskoj četvrti u Nju Orleansu, sve što ćete videti je činija jagoda prekrivena šlagom i nanom. Ali, ako malo bolje zagledate, videćete jedinstveni 4,7-karatni ružičasti dijamant koji je nekad prpadao ser Ernestu Kaselu, kraljevskom finansijskom savetniku. Uz ovu voćno-zlatnu poslasticu ide i vino iz seta koji staje 24.850 dolara, i naravno, džez koji dobijete gratis.
Platinum Cake 130.000 dolara
Kreirao ga je japanski poslastičar Nobue Ikara i san je svakog ljubitelja belog zlata. Kolač je jednostavno, ali platinasto dekorisan i potpuno jestiv. Napravljen je u čast žena, ali i kao podsticaj svim damama da umesto nakita od zlata nose onaj od platine. Predstavljen je na skupu proizvođača platine, ali nije prodat, pošto kompanija koja ga je naručila nije imala jasnu ideju oko njegovog plasiranja i prodaje.
Frrrozen Haute Chocolate 25.000 dolara
Još jedan desert iz njujorškog „Serendipitija" je piće koje se ne zaboravlja. Za 25.000 dolara uživaćete u ledenom desertu koji sadrži kakao iz 14 zemalja, mleko i, naravno, pet grama 24-karatnog zlata. Tu je i grumen krema od tartufa. Služi se u činiji oivičenoj zlatom i dekorisanom dijamantima sa pripadajućom zlatnom kašičicom. Godine 2007. proglašen je za najskuplji desert na svetu i ušao je u Ginisovu knjigu rekorda, ali od tada mu je pala cena. Kako god, da li ste spremni da platite 25.000 dolara za vrući kakao?
The Fortress Stilt Fisherman Indulgence 14.500 dolara
Kažu da su serviranje i dekoracija hrane veoma važni, a kad je reč o ovoj poslastici, to je bez sumnje istina. U Šri Lanki je pecanje na štulama popularno decenijama, a ovaj desert predstavlja svojevrstan omaž toj neobičnoj tradiciji. Njeni sastojci su čokolada, egzotično voće i irski krem, a porcija se servira s kompotom od manga i nara. Dekorisana je tako da predstavlja ribara koji stoji na štuli, a ispod njega je 80-karatni akvamarin.
Macaroons Haute Couture 7.414 dolara
Makaruns nije teško pronaći. To su dve puslice spojene kremom od putera. Najpopularnije su u Francuskoj, a i cena im je razumna. Međutim, francuski poslastičarski genije Pjer Erme kreirao je nove i skupe makarunse, a Erme kaže da je na cenu od 7.414 uticala raznovrsnost sastojaka. A to su, između ostalog, balzamiko, crveno vino, kikiriki puter i sve što može da poveže puslice. U restoranima širom Evrope ima različitih makarunsi i nisu sve ovako skupe, ali ako izaberete prave sastojke, pripremite se i na pravu cenu.
The Sultan's Golden Cake 1.000 dolara
Ako ste ikada želeli da probate jestivu zlatnu polugu, ovaj kolač je definitivno za vas. Specijalitet je hotela Ciragan Palace Kempinski u Istanbulu, a cena je 'tričavih' 1.000 dolara. Kolač je napravljen od smokvi, krušaka, kajsija i dunja koje su dve godine odstajale u jamajkanskom rumu. Na vrhu su zrna vanile iz francuske Polinezije, karamel, crni tartufi i listići 14-karatnog zlata. Kažu da se kolač pravi 72 sata i to samo po specijalnom zahtevu, uglavnom za proslave i venčanja.
The Brownie Extraordinaire 1.000 dolara
Ovaj brauni koji će vam iz džepa izbiti 1.000 dolara može se naći na meniju restorana Brule u Atlantik Sitiju, ali to nije običan kolač. Napravljen je od tamne čokolade, prekriven italijanskim lešnicima, a servira se sa kuglom sladoleda. Uz ovaj brauni služi se i vrhunsko vino, retko i skupo - portugalski Quinta do Novel Nicional. To vino daje sav potreban glamur ovom brauniju i pojačava njegov specifičan ukus.
Golden Opulence kup 1.000 dolara
Poznat kao najskuplji kup na svetu, Golden opulence je kreiran u čast proslave 50 godina čuvenog njujorškog restorana Serendipity 3, a mesečno se proda samo jedan. Pravi se od pet kugli sladoleda tahićanske vanile s madagaskarskom vanilom i venecuelanskom 'čuao' čokoladom i pokriven je jestivim zlatnim listom. Ima i drugih sastojaka poput kandiranog voća, marcipana i tartufa. Vrh je poprskan najskupljom čokoladom na svetu (Amedei Porcelana), a tu ćete naći i malu staklenu posudu s Grand Passion kavijarom čiji je ukus obogaćen pomorandžom, pešn frutom i armanjakom, koji takođe daju bleštavu zlatnu boju. Ovakav kup se degustira sa stilom - kašičicom od 18-karatnog zlata i iz čaše od kristala 'Harcourt'.
Noka Chocolate Vintage Collection (450 g), 854 dolara
Verovatno najjednostavniji desert na listi. Pravi je „Noka", jedan od najčuvenijih svetskih proizvođača slatkiša. Ova čokolada sadrži različite vrste kakaoa iz Ekvadora, Venecuele, Obale Slonovače i Trinidada. Vintage Collection je čokolada sačinjena isključivo od tamnih tonova s najmanje 75 odsto kakaa. Svaka tabla ove čokolade pakuje se u ambalažu prepoznatljivog noka dizajna.
(MONDO)
Diamond Fruitcake - 1,65 miliona dolara
Nastao je tako što je jedan tokijski poslastičar došao na genijalnu ideju da njegov kolač košta potpuno neumerenu svotu novca. Odlučio je da ga proda na aukciji na izložbi nazvanoj "Dijamanti: čudo prirode". Šefu je trebalo šest meseci da dizajnira kolač i još jedan da ga finišira. Kolač prekrivaju 233 mala dijamanta, a osim njih ostatak koji sadrži neodoljivu kremu je potpuno jestiv.
Strawberries Arnaud 1,4 miliona dolara
Kako to obično biva, stvari nisu uvek onakve kakve izgledaju, a to posebno važi u slučaju ove poslastice. Ako vas put nanese u Arnoov restoran u francuskoj četvrti u Nju Orleansu, sve što ćete videti je činija jagoda prekrivena šlagom i nanom. Ali, ako malo bolje zagledate, videćete jedinstveni 4,7-karatni ružičasti dijamant koji je nekad prpadao ser Ernestu Kaselu, kraljevskom finansijskom savetniku. Uz ovu voćno-zlatnu poslasticu ide i vino iz seta koji staje 24.850 dolara, i naravno, džez koji dobijete gratis.
Platinum Cake 130.000 dolara
Kreirao ga je japanski poslastičar Nobue Ikara i san je svakog ljubitelja belog zlata. Kolač je jednostavno, ali platinasto dekorisan i potpuno jestiv. Napravljen je u čast žena, ali i kao podsticaj svim damama da umesto nakita od zlata nose onaj od platine. Predstavljen je na skupu proizvođača platine, ali nije prodat, pošto kompanija koja ga je naručila nije imala jasnu ideju oko njegovog plasiranja i prodaje.
Frrrozen Haute Chocolate 25.000 dolara
Još jedan desert iz njujorškog „Serendipitija" je piće koje se ne zaboravlja. Za 25.000 dolara uživaćete u ledenom desertu koji sadrži kakao iz 14 zemalja, mleko i, naravno, pet grama 24-karatnog zlata. Tu je i grumen krema od tartufa. Služi se u činiji oivičenoj zlatom i dekorisanom dijamantima sa pripadajućom zlatnom kašičicom. Godine 2007. proglašen je za najskuplji desert na svetu i ušao je u Ginisovu knjigu rekorda, ali od tada mu je pala cena. Kako god, da li ste spremni da platite 25.000 dolara za vrući kakao?
The Fortress Stilt Fisherman Indulgence 14.500 dolara
Kažu da su serviranje i dekoracija hrane veoma važni, a kad je reč o ovoj poslastici, to je bez sumnje istina. U Šri Lanki je pecanje na štulama popularno decenijama, a ovaj desert predstavlja svojevrstan omaž toj neobičnoj tradiciji. Njeni sastojci su čokolada, egzotično voće i irski krem, a porcija se servira s kompotom od manga i nara. Dekorisana je tako da predstavlja ribara koji stoji na štuli, a ispod njega je 80-karatni akvamarin.
Macaroons Haute Couture 7.414 dolara
Makaruns nije teško pronaći. To su dve puslice spojene kremom od putera. Najpopularnije su u Francuskoj, a i cena im je razumna. Međutim, francuski poslastičarski genije Pjer Erme kreirao je nove i skupe makarunse, a Erme kaže da je na cenu od 7.414 uticala raznovrsnost sastojaka. A to su, između ostalog, balzamiko, crveno vino, kikiriki puter i sve što može da poveže puslice. U restoranima širom Evrope ima različitih makarunsi i nisu sve ovako skupe, ali ako izaberete prave sastojke, pripremite se i na pravu cenu.
The Sultan's Golden Cake 1.000 dolara
Ako ste ikada želeli da probate jestivu zlatnu polugu, ovaj kolač je definitivno za vas. Specijalitet je hotela Ciragan Palace Kempinski u Istanbulu, a cena je 'tričavih' 1.000 dolara. Kolač je napravljen od smokvi, krušaka, kajsija i dunja koje su dve godine odstajale u jamajkanskom rumu. Na vrhu su zrna vanile iz francuske Polinezije, karamel, crni tartufi i listići 14-karatnog zlata. Kažu da se kolač pravi 72 sata i to samo po specijalnom zahtevu, uglavnom za proslave i venčanja.
The Brownie Extraordinaire 1.000 dolara
Ovaj brauni koji će vam iz džepa izbiti 1.000 dolara može se naći na meniju restorana Brule u Atlantik Sitiju, ali to nije običan kolač. Napravljen je od tamne čokolade, prekriven italijanskim lešnicima, a servira se sa kuglom sladoleda. Uz ovaj brauni služi se i vrhunsko vino, retko i skupo - portugalski Quinta do Novel Nicional. To vino daje sav potreban glamur ovom brauniju i pojačava njegov specifičan ukus.
Golden Opulence kup 1.000 dolara
Poznat kao najskuplji kup na svetu, Golden opulence je kreiran u čast proslave 50 godina čuvenog njujorškog restorana Serendipity 3, a mesečno se proda samo jedan. Pravi se od pet kugli sladoleda tahićanske vanile s madagaskarskom vanilom i venecuelanskom 'čuao' čokoladom i pokriven je jestivim zlatnim listom. Ima i drugih sastojaka poput kandiranog voća, marcipana i tartufa. Vrh je poprskan najskupljom čokoladom na svetu (Amedei Porcelana), a tu ćete naći i malu staklenu posudu s Grand Passion kavijarom čiji je ukus obogaćen pomorandžom, pešn frutom i armanjakom, koji takođe daju bleštavu zlatnu boju. Ovakav kup se degustira sa stilom - kašičicom od 18-karatnog zlata i iz čaše od kristala 'Harcourt'.
Noka Chocolate Vintage Collection (450 g), 854 dolara
Verovatno najjednostavniji desert na listi. Pravi je „Noka", jedan od najčuvenijih svetskih proizvođača slatkiša. Ova čokolada sadrži različite vrste kakaoa iz Ekvadora, Venecuele, Obale Slonovače i Trinidada. Vintage Collection je čokolada sačinjena isključivo od tamnih tonova s najmanje 75 odsto kakaa. Svaka tabla ove čokolade pakuje se u ambalažu prepoznatljivog noka dizajna.
(MONDO)