Seoski trg ispred mesne zajednice Kačarevo, na kome su postavljeni štandovi, oživeo je tokom ove četvorodnevne "svetkovine", a ni ledena kiša i hladno vreme nisu sprečili majstore svog zanata da tope mast, prave čvarke i kuvaju čuvene vojvođanske paprikaše i gulaše za brojne posetioce.
Slanina na kilo "išla je k'o alva", a dobro su se prodavali i čvarci po ceni od 500 do 700 dinara, dok je za kilogram ceđenih ili duvan čvaraka trebalo izdvojiti 800 ili 900 dinara.
Domaćin iz Kačareva Aleksandar Pešeski kaže da se osim slanine, koja košta od 500 do 700 dinara po kilogramu, dobro prodaju sremska i izletnička kobasica za oko 600 dinara, kao i nešto skuplja čajna.
Domaćini su uglavnom prijatni i ljubazni, pa se oko svakog štanda okupi desetak ljudi koji degustiraju mesne proizvode i "zalivaju" zalogaje domaćim vinom i rakijom, dok muzika trešti sa svih strana.
Veliki industrijski proizvođači - ''Mesopromet" iz Pančeva, "Banat" iz Banataskog Karlovca i "Imes" iz Beograda, trudili su se da privuku mušterije atraktivno uređenim štandovima u hali, a kupce su mamili popustima i ponudama za odloženo plaćanje čekovima na 90 dana.
Najbolji industrijski proizvođači - "Plavi Dunav" iz Pančeva, "Brković" iz Kačara, kod Užica i beogradski "Imes" dobili su nagrade, a "Zlatni pobednik Slaninijade", po treći put, bio je Borče Bogdanovski iz Kačareva.
Bogdanovski, koji već tri decenije proizvodi slaninu, smatra da je tajna uspeha, pre svega, zdrava svinja, koja se dobro hrani i neguje.
"Slanina mora da se čuva u salamuri 20 dana, a najvažnije je da bude na odgovarajućoj temeraturi, da joj ne bude ni hladno ni toplo", priča Bogdanovski.
Jedna od glavnih atrakcija na ovom sajmu mesa bili su su prasići i jagnjići na ražnju, a u bogatoj ponudi mesa "zalutale" su štrudle sa orasima i makom, pite, gumene i svilene bombone, bakini kolači, vanilice i liciderska srca.
Majstori slatkiša došli su uglavnom iz Kikinde, tu su svake godine, jer kažu trpeza je puna tek kad se na njoj nađu i poslastice, pa prodaja dobro ide.
List štrudle košta 350 dinara, pakovanje vanilica i bakinog kolača 100 dinara, po sto grama svilenih, gumenih i ušećerenih bombona kosta od 50 do 80 dinara, dok liciderska srca raznih šara i veličina staju 60 do 200 dinara.
Legende o slanini, čvarcima, suvom mesu i ostalim dimljenim đakonijama, kao i o gulašu i paprikašu šire se već 24 godine iz Kačareva, varošice udaljene desetak kilometara od Pančeva, a Slaninijada je postala brend, kako i kaže ovogodišji slogan "Bili smo trend, sada smo brend".
(Tanjug)
Slanina na kilo "išla je k'o alva", a dobro su se prodavali i čvarci po ceni od 500 do 700 dinara, dok je za kilogram ceđenih ili duvan čvaraka trebalo izdvojiti 800 ili 900 dinara.
Domaćin iz Kačareva Aleksandar Pešeski kaže da se osim slanine, koja košta od 500 do 700 dinara po kilogramu, dobro prodaju sremska i izletnička kobasica za oko 600 dinara, kao i nešto skuplja čajna.
Domaćini su uglavnom prijatni i ljubazni, pa se oko svakog štanda okupi desetak ljudi koji degustiraju mesne proizvode i "zalivaju" zalogaje domaćim vinom i rakijom, dok muzika trešti sa svih strana.
Veliki industrijski proizvođači - ''Mesopromet" iz Pančeva, "Banat" iz Banataskog Karlovca i "Imes" iz Beograda, trudili su se da privuku mušterije atraktivno uređenim štandovima u hali, a kupce su mamili popustima i ponudama za odloženo plaćanje čekovima na 90 dana.
Najbolji industrijski proizvođači - "Plavi Dunav" iz Pančeva, "Brković" iz Kačara, kod Užica i beogradski "Imes" dobili su nagrade, a "Zlatni pobednik Slaninijade", po treći put, bio je Borče Bogdanovski iz Kačareva.
Bogdanovski, koji već tri decenije proizvodi slaninu, smatra da je tajna uspeha, pre svega, zdrava svinja, koja se dobro hrani i neguje.
"Slanina mora da se čuva u salamuri 20 dana, a najvažnije je da bude na odgovarajućoj temeraturi, da joj ne bude ni hladno ni toplo", priča Bogdanovski.
Jedna od glavnih atrakcija na ovom sajmu mesa bili su su prasići i jagnjići na ražnju, a u bogatoj ponudi mesa "zalutale" su štrudle sa orasima i makom, pite, gumene i svilene bombone, bakini kolači, vanilice i liciderska srca.
Majstori slatkiša došli su uglavnom iz Kikinde, tu su svake godine, jer kažu trpeza je puna tek kad se na njoj nađu i poslastice, pa prodaja dobro ide.
List štrudle košta 350 dinara, pakovanje vanilica i bakinog kolača 100 dinara, po sto grama svilenih, gumenih i ušećerenih bombona kosta od 50 do 80 dinara, dok liciderska srca raznih šara i veličina staju 60 do 200 dinara.
Legende o slanini, čvarcima, suvom mesu i ostalim dimljenim đakonijama, kao i o gulašu i paprikašu šire se već 24 godine iz Kačareva, varošice udaljene desetak kilometara od Pančeva, a Slaninijada je postala brend, kako i kaže ovogodišji slogan "Bili smo trend, sada smo brend".
(Tanjug)
Partizan nemilosrdan u ABA, gazi redom: Pukla stotka, crno-beli ne daju vrh tabele!
Pukla stotka u "Areni", Zvezda ne da Partizanu da pobegne: Crveno-beli stigli na vrh, sad čekaju derbi!
"Bilo je čudnih odluka...": Drčelić se oglasio nakon poraza Zvezde u Evroligi!
Partizan u ABA mora da dobije pojačanje: Željko mu našao ulogu, da ne bude prvi precrtan!
Željko slušao, novinar ga šokirao predavanjem usred konferencije: Je l' znate zašto je Zvezda inferiorna?