Slušaj vest

Sredinom novembra ukazala se prilika da se posmatra jedan izuzetan prirodni događaj. Džinovski Amorphophallus titanum, takođe poznat kao džinovski cvet, ove nedelje je razvio svoj "sablasni" cvet, zadivljujući hiljade turista koji posećuju popularnu botaničku baštu. Ovo kontroverzno ime biljci nije dato slučajno. 

The Corpse Flover ostavlja zapanjujući utisak

Iako sve više razmišljamo o zimi, skijaškim stazama i božićnim pijacama, ipak možete da provedete jesenji izlet ili prošetate živopisnim botaničkim baštama. Prelepe i retke biljke iz raznih klimatskih zona i divni pogledi očekuju posetioce bez obzira na vremenske prilike napolju. Postoji mnogo izbora van Srbije. Nedavno je posebno interesovanje turista iz raznih delova sveta izazvala Botanička bašta u Džilongu u Australiji, gde je prvi put posle nekoliko godina procvetao jedan od najviših i najneprijatnijih cvetova na svetu. 

Kakav je "cvet leša"? Miriše na trulo meso

Posetioci su pohrlili u botaničku baštu WYM Geelong u Australiji da vide cvet. U prirodnom okruženju ova biljka se javlja u kišnim tropskim šumama zapadne Sumatre, ostrva u Indoneziji, ali kao rezultat ljudske aktivnosti, biljka se nalazi na IUCN Crvenoj listi ugroženih vrsta. Procene pokazuju da je samo nekoliko stotina biljaka ostalo u divljini.

Otvara se tek kada su ženski cvetovi zreli i spremni za oprašivanje. Biljka tada emituje intenzivan neprijatan miris koji se oseća čak i sa udaljenosti od oko 200 metara. Ova karakteristika mu je dala indonežansko ime - Bunga Bangkai, što znači "cvet leša". Ovaj miris privlači insekte sa velikih udaljenosti.

Kada se cvet otvori, on umire u roku od 48 sati, što objašnjava nagli porast broja posetilaca botaničke bašte. Na sreću, za ljude koji nisu mogli lično da posete baštu, omogućen je direktan prenos koji je privukao 350.000 pregleda korisnika iz celog sveta. Sledeća prilika da vidite "cvet leša" pojaviće se najranije za tri do šest godina.

BONUS VIDEO:

kurir televizija NOVI PAZAR VRVI OD TURISTA! Dolazi OGROMAN BROJ LJUDI iz zemlje i sveta, a evo šta o turistima kažu lokalni radnici i ugostitelji